• Compartir

Comença la carrera per a la 6G

Tec nonews/AMIC
3 d'abril de 2021

Malgrat les traves imposades per l’administració Trump, i segons ho veu Bloomberg, la Xina ha guanyat als Estats Units –i per extensió a la Unió Europea– la carrera per la 5G. Fins i tot una empresa tan maltractada com Huawei està guanyant contractes a base d’oferir infraestructura 5G més competent a un preu inferior, segons apunta el rotatiu econòmic. És per això que els nord-americans ja estan treballant en la 6G, la propera generació que succeirà a l’actual 5G.

El seu llançament comercial s’espera per d’aquí a una dècada, almenys, però hi ha algunes especificacions sobre la taula, com una velocitat de 95Gbps, que ve a ser gairebé cent vegades més que l’actual 1Gbps que ens proporciona la 5G. També haurà de disminuir la latència, seguint amb una progressió que ha fet que, gràcies a això, l’actual 5G faciliti la capacitat de realitzar operacions remotes en temps real.

Si sumem ambdós factors, una major velocitat de càrrega i descàrrega de dades i una menor latència, tenim que podrem portar una passa més enllà el que la 5G ja ens permet avui en dia i comptar, per exemple, amb aplicacions de telepresència molt més sofisticades que ens permetin ser presents a l’altra banda del món en forma d’holograma, o bé que puguem submergir-nos en un entorn complex de realitat virtual.

Una capacitat especialment interessant de la 6G és que podrà combinar, mitjançant l’ús de superfícies reflectores, petits senyals en una d’única de mida més gran per accelerar el seu transport a través de, per exemple, satèl·lits, i guanyar d’aquesta forma temps en la transmissió.
La Xina ja ha començat a moure les seves peces en aquest tauler per aconseguir la primacia en la propera 6G. Huawei ha obert un laboratori de desenvolupament al Canadà, mentre que ZTE s’ha aliat amb Xina Unicom Hong Kong per al seu estudi i desenvolupament i aquest novembre passat es llançava un satèl·lit de comunicacions amb l’objectiu de provar bandes de freqüències potencialment útils per a la transmissió d’informació mitjançant 6G.

Per part americana, les peces que s’han posat en joc les està movent Alliance for Telecommunications Industry Solutions, que a l’octubre llançava la proposta d’una aliança de companyies nord-americanes per fixar els estàndards de la futura 6G i començar a treballar-hi. Aquesta aliança inclou gegants de les telecomunicacions i la tecnologia com Apple, Qualcom, AT&T, Google o Samsung, que disposaran d’espectre radiolelèctric per experimentar gràcies a que la FTC ha obert freqüències altes.

I, mentrestant, què fa Europa? Doncs sembla que poc se’n sap del vell continent, encara que també ha mogut fils amb dues velles conegudes: Nokia i Ericsson. La primera lidera el projecte Hera-X6G en el qual consta la segona juntament amb l’espanyola Telefónica o la nord-americana Intel. Corea del Sud o el Japó són dos jugadors que van per lliure amb les seves pròpies iniciatives, ja iniciades el 2019 i 2020, respectivament.

  • Compartir