• Compartir

Com concentrar-se millor a l’hora d’estudiar?

Montse Corderas Espona - Comunicació i Formació
1 de desembre de 2021

La concentració és clau no només per estudiar, sinó també per aconseguir l’èxit en moltes fases de la nostra vida. A la vegada, intentar estar en tot moment amb una concentració al 100% és del tot impossible. Hem de ser conscients que per donar el màxim de la nostra capacitat de concentració diària hem d’establir certes pautes en el nostre espai de treball i en la nostra rutina. Tampoc podem evitar alguns factors externs que poden influir en la nostra concentració, però sí que podem controlar-ne alguns.

A priori

1) Dorm bé
Per tal que al matí estiguem frescos i desperts cal tenir un son reparador. Si estem nerviosos o ens costa dormir, les infusions poden ajudar. No convé estudiar de matinada perquè costa més memoritzar i recordar l’après.

2) Fes exercici físic
Recordem la famosa cita “mens sana in corpore sano”. L’activitat física també entrena la nostra ment i millora la nostra capacitat cognitiva.

3) Entrena la ment
Per millorar la capacitat mental existeixen aplicacions com Brain Trainer Special, el famós Sudoku o videojocs com Brain Training de Nintendo, entre d’altres. Uns 20 minuts al dia d’entrenament mental és suficient.

4) Organitza’t: no ho deixis tot per al final
Un error freqüent és estudiar el dia abans de l’examen. És millor planificar les hores d’estudi i dividir les matèries en dies o setmanes partint de les prioritats.

Consells durant l’estudi

Primer de tot, el lloc d’estudi ha de ser net i ordenat, que propiciï un bon ambient de treball. La il·luminació ha de ser la correcta per a la teva vista i el seient prou còmode per poder estar assegut durant un període llarg.

5) Elimina elements de distracció
Desconnecta el telèfon mòbil durant una estona. Sobretot si ets de les persones que no paren de rebre missatges i trucades contínuament, evitaràs una distracció molt gran. Més tard ja atendràs aquests missatges i trucades. El mateix amb la televisió, ràdio o música.

6) No barregis assignatures
Fes un pla de treball dividint les hores d’estudi per temàtiques. No comencis a estudiar una assignatura si no has integrat l’estudi de l’anterior.

7) Utilitza colors
Qui no ha fet servir retoladors fluorescents per destacar l’important dels llibres? Si subratlles les dades clau et serà més àgil memoritzar-les.

8) Fes pauses
És impossible mantenir la concentració durant més d’una hora. Per això cal fer un petit descans de tant en tant o cada vegada que canviem de tasca, així permetem que el cervell s’oxigeni i descansi.

Finalment, deixa un marge de temps per als imprevistos, així la teva planificació no s’enfonsarà i no tindràs sensació d’estrès.

A posteriori

9) Explica allò que has estudiat a algú altre
Si et poses aquest objectiu, quan estudiïs ja ho faràs amb més concentració, sabent que has de retenir-ho i entendre-ho per poder explicar-ho bé

10) Dona’t recompenses
Si assoleixes els objectius que t’has marcat, premia’t. És una manera de recompensar el teu esforç i de fer més fàcil el tornar a començar.

  • Compartir