• Compartir

Com combatre la calor?

9 de juny de 2023

Tot i les pluges i les temperatures moderades de les darreres setmanes, estem a les portes de l’estiu, que comença el dia 21 de juny. Davant el risc de temperatures extremes, com en els darrers estius, cal seguir tota una sèrie de recomanacions.

Qui ha de tenir especial precaució amb la calor?

-Les persones majors de 75 anys i els infants menors de 4 anys.
-Les persones amb malalties cròniques, amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat o autocura, i/o problemes mentals i de conducta derivats del consum de substàncies psicoactives o d’alcohol.
-Les persones que prenen medicaments amb efectes sobre el sistema nerviós central o diürètics.
-Les persones que realitzen una activitat física intensa i les qui treballen en ambients calorosos.
-Les persones que viuen soles o es troben en situació de pobresa.

I com es pot ajudar a aquestes persones?

-Els infants tenen una menor capacitat d’expressar la set i les persones grans, de percebre-la; per tant, és important que els oferiu aigua perquè estiguin hidratats.
-Al cotxe mai no hi deixeu infants, persones vulnerables o mascotes amb les finestres tancades.
-Eviteu exposar els nadons al sol durant les estones més caloroses del dia. Si sortir al carrer és indispensable, utilitzeu un para-sol que aturi l’efecte directe dels raigs, però mai no cobriu el cotxet amb algun teixit perquè dificulteu la circulació de l’aire.
-Si coneixeu persones grans o malaltes que viuen soles, manteniu-vos-hi en contacte freqüent i mireu de visitar-les almenys dos cops al dia. Si prenen medicació, reviseu amb el seu metge si aquesta pot influir en la termoregulació. És molt important seguir aquest consell, i més en aquesta època.

Com puc saber que algú pateix un cop de calor?

-Els símptomes més freqüents inclouen, entre d’altres, un augment de la temperatura corporal superior a 40º, mal de cap, nàusees i vòmits, pell envermellida, calenta i no suada, respiració i freqüència cardíaca accelerades, i alteracions de l’estat mental o el comportament, com ara confusió, irritabilitat o deliri.

Què he de fer si algú pateix un cop de calor?

-Allunyeu la persona de la font de calor.
-Abaixeu la temperatura de l’entorn: obriu les finestres o engegueu un ventilador, traieu-li l’excés de roba i mulleu la persona afectada amb aigua.
-Aviseu urgentment els serveis d’emergències (112).

Sabíeu que…

-La temperatura interna del cos considerada normal oscil·la entre els 36,1º i els 37,2º. Per mantenir-la constant, l’organisme disposa d’alguns mecanismes per equilibrar els guanys de calor, principalment originats per l’activitat muscular o les pèrdues, com ara l’evaporació de la suor o la respiració. Quan fa molta calor, la temperatura s’eleva de forma contínua.

  • Compartir