• Compartir

‘Cincuenta sombras liberadas’, de James Foley

Joan Salvany
15 de febrer de 2018

James Foley, director correcte altres vegades, aplica la tàctica de ‘al revés t’ho explico perquè ho entenguis’. Sap escollir el moment, quan hi ha una moguda femenina mundial important, per explicar que Anastasia Steele agafa les rendes de la relació. Ho fa sotmetent-se al control sexual i afectiu, en forma d’intercanvis sexuals i dominacions, tot això sense ni un àpex de química entre ells. En definitiva, que la millor manera de domesticar el mascle és casant-se.

La pel·lícula es vertebra entre dos eixos bífids. Un, planteja si ser pares és bo o no; l’altre, conté un thriller sense el menor interès. I el nexe d’unió és un edulcorat porno, sensual se’n diria, en el que prevalen els espais on es pot pensar que es practica sexe d’elit. Així, recorrem luxoses mansions, anem amb automòbils que podrien anar sols a la lluna, amb iots que tenen deu vegades més tripulació que amos i amb avions privats, i ens allotgem en habitacions d’hotels com palaus en un entorn d’anuncis de cosmètica.

“L’ocell torna a la gàbia i ho entén com un alliberament. Però l’únic alliberament efectiu sembla ser el fet que donen per finalitzada la saga”

Casament i lluna de mel. L’ocell torna a la gàbia i ho entén com un alliberament. L’únic alliberament efectiu sembla ser el fet que donen per finalitzada la saga que, si algun aspecte beneficiós ha tingut, és que algunes persones han llegit més. Després d’una turbulenta etapa, sembla que el romanç entre Christian Grey i Anastasia Steele comença a deixar enrere les ombres del passat. En casar-se, la parella viu una lluna de mel que sembla no acabar-se mai i, per fi, gaudeixen de la seva luxosa existència. Però quan Anastasia comença a acostumar-se a ser la Sra. Grey i Christian a gaudir d’una relació estable, antics coneguts posaran en perill la seva felicitat.

La inútil i fictícia relació entre el multimilionari i la periodista i editora afronta la seva prova final en aquesta nova pel·lícula, un thriller eròtic on no falten les escenes que ja són marca de la casa. James Foley (House of Cards), que ja es va encarregar de l’entrega anterior, dirigeix l’adaptació de l’últim llibre de la trilogia de E. L. James, que és precisament el seu marit, Niall Leonard, qui l’ha convertit en guió cinematogràfic.

També retornen Jamie Dornan (Operación Anthropoid) i Dakota Johnson (Cegados por el sol) com a parella protagonista. Completen el repartiment cares habituals a la franquícia com Eric Johnson (The Knick) i les oscaritzades Kim Basinger (Dos buenos tipos) i Marcia Gay Harden (Magia a la luz de la luna), a més de nous fitxatges com Tyler Hoechlin (Todos queremos algo) i Arielle Kebbel.

Podeu consultar totes les crítiques de les estrenes de la setmana clicant aquí.

  • Compartir