• Compartir

Cinc corals i dues orquestres, en ‘El pessebre’ de Pau Casals a Vic

15 de desembre de 2023

Cinc corals catalanes, entre les quals la Coral Canigó i el Cor Jove del Cabirol de Vic, i dues orquestres, una de les quals és l’Orquestra de Cambra de Vic (OCV), participen aquest dissabte en la interpretació de l’oratori El pessebre de Pau Casals a L’Atlàntida, a les 8 del vespre. Es tracta d’una ambiciosa producció que commemora els 50 anys de la mort del violoncel·lista, director i compositor. A Vic, inicia una minigira fins a mitjans de gener, que el dia 22 d’aquest mes passarà també per Ripoll.

L’actual posada en escena és deutora d’un projecte anterior, que s’havia de presentar el Nadal de l’any 2020, quan es complien 60 anys de l’estrena d’El pessebre amb la participació d’una orquestra belga. La pandèmia ho va impedir, i ara s’ha recuperat, amb el suport de la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC). Se’n van fer ja dues representacions, el passat mes d’octubre, al monestir de Montserrat i al Palau de la Música Catalana. La versió de l’oratori que s’utilitza ha estat orquestrada per Antoni Ros Marbà, i compta amb el vistiplau de la vídua de Pau Casals.

“La millor manera d’homenatjar Pau Casals és interpretant aquesta peça, en un país normal la cantaríem molt sovint”, explica Xavier Solà, director de la Coral Canigó. “L’Hosanna final acaba amb un crit de pau, que és l’última paraula que cantem”, recorda Solà. Pau Casals va basar la seva música en un poema de Joan Alavedra, exiliat com ell després de la Guerra Civil, i va dotar d’aquest alè humanista la composició. Amb Catalunya encara sota la dictadura franquista, El pessebre es va estrenar a Acapulco (Mèxic).

En el concert hi participen també la Coral Càrmina de Barcelona, el Cor de l’Auditori Enric Granados de Lleida, la Coral Mixta d’Igualada i l’Orfeó Manresà. A Ripoll, s’hi afegirà la coral Capella de Santa Maria, en el concert que es farà al monestir el proper divendres. Entre els solistes, hi ha el baríton manlleuenc Ferran Albrich.

  • Compartir