• Compartir

Centenari dels gengants de Manlleu

31 de març de 2023

En Jordi i la Montserrat, la més veterana de les parelles de gegants de Manlleu, s’incorporen aquest any al selecte club de figures festives centenàries. Un club que a Osona només compartirà amb les parelles de Vic (1862), Rupit (finals de segle XIX) i Torelló (1908). Per celebrar-ho, la Colla Gegantera i Grallera de Manlleu ha programat un cap de setmana d’autèntica fal·lera gegantera, entre els propers 14 i 16 d’abril.

“Els gegants formen part de la nostra cultura popular i el nostre patrimoni, i aquest centenari mereixia una gran celebració”, va destacar dimecres en la presentació dels actes Eva Font, regidora de Cultura, tot felicitant la colla local per haver portat, durant tots aquests anys, “el nom de Manlleu arreu dels Països Catalans”. En nom de la colla, Xevi Isern (president), Leticia Colomo (vicepresidenta) i Eva Isern (secretària) van avançar els detalls del programa, que ja tindrà, com a preàmbul, una primera mostra d’una desena de gegants de la comarca, que entre els dies 11 i 15 d’abril s’exposaran al local de l’entitat. Dels actes del divendres destaca la cercavila dels infants que han participat en la construcció de cinc gegantons i l’estrena d’una nova figura, pensada per a portadors de la franja d’11 a 16 anys. Al vespre hi haurà el pregó, a càrrec del constructor d’imatgeria festiva Toni Mujal, vinculat a la colla. Per dissabte dia 15, una vintena de colles prendran part en una primera cercavila. Amb una inèdita singularitat: al pas pel carrer Baixa Cortada, la comitiva avançarà en silenci, sense música, com a deferència “a les persones amb hipersensibilitat auditiva, que sovint no hi poden participar”, va exposar Colomo. La vetllada acabarà amb un sopar popular, una mostra de foc –amb la participació del Serpent, que només acostuma a sortir per la festa major– i un concert amb el grup Band The Cool.

I per al diumenge dia 16, traca final. Una quarantena de colles protagonitzaran una doble cercavila, amb punt final a la plaça Fra Bernadí, on es viurà l’acte central, “amb alguna sorpresa”, va advertir el president. Entre elles, en Jordi i la Montserrat tornaran a representar una peça de ball recuperada de l’any 1940.
La celebració s’acompanyarà d’una exposició, al Museu del Ter, que recull la història i anècdotes que acompanyen la vida d’aquests gegants. La base serà el treball de recerca de l’antropòleg local Pol Rifà. L’exposició, que es podrà visitar fins a l’1 d’octubre, comptarà amb la presència de la parella amfitriona.
Amb motiu del centenari, la colla ha elaborat una doble cervesa artesana, una per al gegant i una per a la geganta, que les colles participants s’enduran com a pack regal.

  • Compartir