• Compartir

Centelles, capital de la Tòfona

15 de desembre de 2023

Aquest cap de setmana arriba la 16a Fira de la Tòfona de Centelles i ho fa amb alguns canvis. La fira tindrà lloc tot dissabte i diumenge al matí, i una de les novetats seran els esmorzars de forquilla, que se serviran els dos dies des de la carpa instal·lada a la plaça Major: el del dissabte, a càrrec de Pau Guiteras (restaurant Els Traginers d’Aiguafreda), Cesc Molera (cap de cuina i professor de l’Escola d’Hostaleria d’Osona) i Jordi Parareda (cap de cuina del Càtering Sant Tomàs); i diumenge, amb el col·lectiu Osona Cuina, que ja fa un temps que col·labora amb la fira.

A banda de la venda de tòfones i productes relacionats, dins la programació destaca el ja tradicional concurs de gossos tofonaires, que arriba a la 10a edició, als jardins de Can Pujol. Al mateix indret hi haurà una xerrada sobre “Com iniciar el gos en la detecció de tòfones”, amb Sergi Barrios, de Detecció Canina.

Pel que fa als tallers, només se’n manté un d’infantil per fer crispetes amb tòfona, i el de perdre la por a cuinar amb tòfona, amb Cesc Molera, Jordi Parareda i Fina Vila, tots dos dissabte a la tarda. Una altra novetat és que, tant dissabte com diumenge, a l’antiga fusteria Parareda del Passeig es podrà visitar una mostra de varietats de tòfona i bolets i una exposició de llibres sobre la tòfona i les seves receptes, del fons personal del centellenc Toni Carrasco.

Dimarts, durant la presentació, Fina Vila admetia que enguany les condicions meteorològiques no són les millors per recollir tòfona: “Després de tres anys de sequera no hi ha molt producte i, a més, està molt verda”. Per la seva banda, l’alcalde, Josep Paré, recordava la importància de les fires per a l’economia local: “Sempre esperem que afavoreixin el nostre comerç i aquesta és una raó per fer-les”. Onze establiments faran plats amb tòfona els dies de la fira.

  • Compartir