• Compartir

‘Carmen y Lola’

Joan Salvany
26 de setembre de 2018

Interessant treball d’Arantxa Echevarria en el camí de normalitzar totalment les relacions entre ètnies. Un manifest contra la discriminació i la intolerància. De tota manera, la directora no aconsegueix eliminar alguns tics i tradicions, en aquest cas de la comunitat gitana, que si bé són respectables, no ajuden a comprendre els fets que es narren, la influència dominant de la família, i no proposa cap alternativa, amb la qual cosa el film queda coix.

Mil gitanos i sis mesos van tardar a trobar una Lola i una Carmen. Ambdues trien un camí que no porta precisament la seva comunitat als afores de Madrid. Paradistes ambulants viuen sota la norma del mascle i la submissió del matrimoni. Film estèticament amb un cert aire de documental, càsting amateur i amarga veritat. Desmesurades reaccions dels diferents membres del clan en conèixer els fets, però tristament certs. Així com idees que el mar allibera són més que discutibles.

En una comunitat tan marcada per la tradició com és la gitana, la directora i guionista Arantxa Echevarria (7 from Etheria) emmarca una història d’amor entre dues adolescents que s’enfrontaran a tabús, prejudicis socials i al rebuig de les seves pròpies famílies. Des d’un punt de vista realista i premeditadament equidistant, Carmen y Lola pretén parlar de la cultura gitana amb respecte i sense condemnar, però invita l’espectador a reflexionar sobre el rol reservat a les dones en un entorn social heteropatriarcal i ancorat a vells ideals de moral i família aliens als temps que corren.

Els gestos, la música i els silencis conviuen en aquesta lluminosa història d’amor clandestí que va arrencar aplaudiments al Festival de Canes, on la intensitat dels sentiments conviu amb la por de l’exclusió. Les debutants Zaira Morales i Rosy Rodríguez s’arrisquen a interpretar aquestes dues joves. En un film amb un repartiment format per actors en la seva majoria amateur, entre els quals destaquen Moreno Borja, Rafaela León o Carolina Yuste (La sonata del silencio).

Una adolescent viu a l’extraradi de Madrid. Com altres noies gitanes, el futur que l’espera és el de moltes generacions abans que ella: casar-se i criar tants fills com sigui possible. No obstant això, el seu món canvia quan coneix la Lola, una gitana diferent, que dibuixa grafits i vol anar a la universitat. Entre ambdues sorgirà una gran complicitat que desembocarà en una història d’amor que, inevitablement, les portarà a ser discriminades socialment i rebutjades per les seves famílies. L’Associació de Gitanes Feministes per la Diversitat ha protestat per mostrar la continuïtat de les tradicions de l’ètnia.

  • Compartir