Cardedeu celebra la Fira de Sant Isidre, una tradició que ve del segle XIX
  • Compartir

Cardedeu celebra la Fira de Sant Isidre, una tradició que ve del segle XIX

17 de maig de 2024

Cardedeu tornarà a celebrar la fira de Sant Isidre, del 17 al 20 de maig als parcs Pompeu Fabra i Pinetons. La fira acollirà un gran nombre d’activitats culturals, xerrades, tallers i activitats d’entitats culturals del municipi.

També coneguda antigament com la fira de maig, la Fira de Sant Isidre és una tradició que es manté des del segle XIX . Només va deixar de fer-se durant dos períodes: de la guerra civil a l’any 1942 i del 1957 al 1983 a causa de la creació de fires més grans arreu del territori. Any rere any atrau desenes de milers de visitants. Enguany la fira acollirà uns 150 expositors i s’espera que unes trenta mil persones visitin les instal·lacions.

La Fira de Sant Isidre va consolidar-se definitivament l’any 1983 quan l’associació cavallista de Cardedeu va voler recuperar la iniciativa com una mostra mercantil de caire ramader, agrícola, artesanal, industrial, d’automoció i sobretot lúdica.

El sector ramader en l’edició de l’any 2022/Julián Vázquez

Actualment, la Fira de Sant Isidre no només se centra en la compravenda de bestiar i la ramaderia sinó que s’ha convertit en una fira multisectorial que inclou un espectacle eqüestre, una mostra gastronòmica i un concurs de bestiar, entre d’altres.

Artesans, demostracions eqüestres i atraccions

La Fira comptarà amb espais reservats per a foodtrucks, estands artesans, zones de demostracions eqüestres, espais lúdics i atraccions per als més menuts, estands d’alimentació, exposicions de bestiar i l’espai natura, que acollirà una desena de xerrades.

Amb la celebració de la fira la vila no només pretén promocionar els productes agrícoles i ramaders de la rodalia, sinó també concebre la iniciativa com una mostra de suport al sector primari, un nexe amb la cultura del territori i les tradicions locals, una oportunitat de gaudir de l’entorn privilegiat del municipi i de fer comunitat.

Concurs de borregos

La fira, com de costum, també acollirà el concurs de borregos. L’activitat, lluny d’estar relacionada amb el bestiar, consisteix a competir per ser el cardedeuenc que menja més borregos, un dolç típic de la vila de Cardedeu arrelat al territori des de l’any 1770.

Al recinte també s’hi celebraran propostes de promoció de joves talents com ara el concurs de música “Mama vull ser músic”, organitzat per La Paki, el concert d’alumnes de l’Escola de Música i Expressió Can Canturri o l’actuació de l’escola de dansa Vanessa Fernández.

Les activitats esportives també tindran un paper protagonista a l’agenda de la fira. Els visitants podran participar en una classe magistral de zumba, un taller de demostració de tai-txí i txi-kung, un altre de dansa afro, un circuit circular de marxa nòrdica amb preses de tonificació i ioga, una sessió d’entrenament i mostra de balls, i una sessió d’handbol per a nens i nenes de I5 a 6è de Primària.

Una fira més inclusiva

La Fira de Sant Isidre d’enguany fa un pas endavant amb iniciatives adreçades als visitants que presentin algun tipus de discapacitat per tal de facilitar-los l’accés i l’estada al recinte firal. Així, per tal de garantir que tothom pugui gaudir plenament de l’experiència, enguany la fira inclourà pictogrames que indicaran els diferents espais de la fira, el “racó de la calma” i un accés sense cues mitjançant un sistema de polseres que atorgaran accés prioritari a les persones que les portin

També hi haurà una hora tranquil·la a la fira d’atraccions, així com aparcaments reservats a persones amb mobilitat reduïda, cascs antisoroll de préstec i interpretació en llenguatge de signes durant els parlaments de l’acte d’inauguració de la fira.

Els boscos, protagonistes

Els boscos seran protagonistes de la 39a edició de la Fira de Sant Isidre de Cardedeu. Del 17 al 20 de maig, enguany els visitants podran gaudir de l’espai natura, situat al Parc Pompeu Fabra, amb una programació específica amb tallers i activitats dedicats a aprendre sobre els boscos, la seva transformació i adaptació al canvi climàtic, els seu rol en la nostra societat i la nostra relació amb ells.

Dissabte a les 12 del migdia Joan Manel Riera, de l’Escola de Natura el Corredor, conduirà a l’espai natura la xerrada “Bosc: Entre l’aprofitament i el declivi”, i a les 6 de la tarda, Martí Boada i Juncà, una conferència sobre el bosc: “On som i cap a on anem”. A més durant els dies de dissabte i diumenge els artistes Lagar i Aitor estaran fent una exhibició d’escultures de fusta amb motoserra, sota el nom “Una altra vida a la fusta”.

Uns nens participen en un taller d’horta en la fira de l’any 2019/Julián Vázquez

Josep Maria Vilà, president de la comissió de la Fira de Sant Isidre, explica que el principal objectiu es conscienciar la població i transmetre coneixements útils per la preservació de l’entorn: “És una oportunitat per aprendre de ben a prop sobre els arbres que ens envolten en el nostre dia a dia, l’ús que en fem i com els podem aprofitar sense fer malbé el bosc i garantint que es manté la biodiversitat.” Vilà ha explicat que els tallers i activitats són divulgatius.

L’espai natura acollirà també una mostra de com extreure suro de les alzines sureres i com els carboners de Cànoves, de l’Associació el Sui, fan el procés de creació de carbó a partir de fusta. “Com es feia antigament, tallen arbres amb una mida determinada, els apilen, els cobreixen de fang i matèria orgànica i després els encenen. La fusta crema molt a poc a poc i pot estar encesa fins a 30 dies”, explica el president, que també afegeix que durant els tallers i les mostres no es tallarà cap arbre de la zona, sinó que seran de fora.

Els més menuts també podran aprendre sobre els boscos establint una relació directa amb l’entorn. Diumenge al matí i a la tarda, l’espai natura acollirà el taller infantil “Els arbres parlen”, i dilluns a les 11 del matí, un taller de construcció de refugis i menjadors per a ocells.

Una eshibició eqüestre en l’edició de la fira de l’any 2017/ Júlia Riu

Diumenge a les 2/4 d’11, l’espai natura acollirà l’acte central de la iniciativa amb una xerrada i taula rodona sobre la gestió forestal i la silvopastura, a càrrec de la l’Associació de Pastors del Montnegre i el Corredor. Josep Maria Vilà considera que en aquest context de crisi climàtica és essencial ressaltar la importància, la conservació i l’ús sostenible dels recursos del planeta.

A les 5 de la tarda, Josep Cuch farà una mostra divulgativa de com fer una tallada de troncs. “Hem volgut crear un espai on aprendre directament de la gent que treballa el bosc, observar els seus procediments i que els coneixements es transmetin fent comunitat”, explica Vilà.

L’endemà, dilluns, a les 11 del matí Xavier Roget, assessor de Cultura i Turisme a la xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, conduirà la xerrada sobre la “Relació entre la salut humana i la natura sana”, i Protecció Civil de Cardedeu tancarà el cicle amb una explicació sobre com protegir els nostres boscos dels incendis forestals.

Vilà explica que any rere any, la Fira de Sant Isidre treballa per establir-se com a referent de la pagesia i la ramaderia, intentant no perdre de vista la sostenibilitat i els valors de respecte per l’entorn. “La interacció entre la pagesia i els boscos representa una simbiosi fonamental, pel benestar humà i el del planeta”, diu el president.

  • Compartir