• Compartir

Cap de setmana poètic a La Blava

5 de juliol de 2024

L’Estiu a la Fàbrica torna a Roda de Ter des d’aquest divendres fins diumenge, en la que serà la quarta edició del cicle. Tres dies amb 13 espectacles que ompliran el recinte de La Blava, en els quals la literatura serà l’eix vertebrador. Entre els actes destaquen el Festivalet –un matí ple d’espectacles per a públic familiar– i un monòleg de Xavier Graset, que és “la proposta estrella”, assegura Anna Miralpeix, de la Fundació Miquel Martí i Pol. El periodista hi representarà dissabte Sobre els danys del tabac, basat en un text de l’escriptor rus Anton Txèkhov.

“A l’entorn on abans ressonaven les màquines durant hores, ara volem que hi ressonin la cultura i la literatura.” Així descriu Toni Mas, alcalde de Roda, l’edició d’enguany, que se celebrarà a tot l’entorn de la fàbrica Tecla Sala. En aquesta ocasió el festival comptarà amb poetes osonencs: Raquel Santanera i Jaume Coll amb Oratio de dignitate animalium, i Maria Isern amb el Pas a Dos, un vermut literari que compartirà amb el també poeta Enric Casasses, en col·laboració amb la revista de poesia Reduccions. Tots dos esdeveniments, diumenge.

El cicle també comptarà amb la segona edició de la beca de creació Estiu a la Fàbrica. Cultura i Literatura, de la mà de Cardant Cultura i la Fundació Miquel Martí i Pol. L’espectacle guanyador i l’accèssit de l’edició passada (Interluni, amb Coloma Bertran i Lia Sampai, i Els dits mots, de la Companyia LaFonte, respectivament) s’estrenen aquest any al festival. Els dits als mots, creació de les ballarines i coreògrafes Clio van Kerm i Laura Azuaga, és l’única proposta que es fa fora de La Blava i que inaugura el festival. Es podrà veure divendres en una altra antiga fàbrica, la de Can Grau, seu de Cardant Cultura. Pel que fa a l’actuació de Sampai i Bertran, el concert serà dissabte al bosquet de marronyers de La Blava. La nova edició de la beca, per a creacions inspirades en la vida i obra de Miquel Martí i Pol, ha obert la convocatòria aquesta setmana i es tancarà el proper 29 de setembre.

Amb tot això, el festival es consolida al poble al voltant de la literatura i en especial de Miquel Martí i Pol, qui Mas ha assegurat que “va marcar un abans i un després del que és la poesia en aquest país, però també un abans i un després a Roda de Ter”. Tot i que caldrà esperar al bon temps, es preveu una assistència similar a la de l’any passat, més d’un miler de persones.

  • Compartir