• Compartir

“Cantar en català és més difícil perquè no hi ha tants referents”

17 de novembre de 2023

Jordi Gas, músic vigatà presenta el seu tercer treball: GAS III. En aquesta nova entrega, tots els temes han estat composats, gravats i produïts en solitari al seu estudi del Passeig de Vic. Vuit temes, mitja hora llarga de música, que no us deixarà indiferents.

A l’hora de batejar els discos, no et trenques gaire el cap per pensar el nom.
Saps què passa? Si fes un disc conceptual com es feia abans, potser sí que hi pensaria més, però dic, ostres què és això de ‘Gas III’? Ja em costa posar títols a les cançons, i vaig pensar un nom que englobi tot el que he fet doncs ‘Gas III’. Així també tinc recursos per anar fent.

O sigui que d’aquí uns quants anys vindrà ‘Gas IV’?
Espero que pocs, perquè si seguim la progressió de ‘Gas I’ a ‘Gas II’ va passar temps, però ara només fa dos anys de l’últim. Això és agafar-li el ritme. De fet, els temes del ‘Gas IV’ estan quasi fets.

En aquest nou disc tot ha sortit de les teves mans, no?
Sempre és agradable treballar amb gent, però des del meu punt de vista no m’agrada empipar als altres i és que soc així. Com que sé que molts amics em diran que sí, m’autocensuro a mi mateix i dic que no. I sí, efectivament, des del primer acord a la primera lletra fins a arribar a la masterització tot ho he fet sol, a casa.

Això fa 20 o 15 anys no hauria estat possible.
A més a més, el fet de fer-lo sol m’ha portat a fer-lo d’una determinada manera. El so és molt diferent.

És el teu disc menys analògic de tots.
No he tocat el baix per exemple que és una cosa que quasi sempre feia, tot és digital. D’analògic zero.

A més a més, la teva veu és molt poc reconeixible.
Sí, perquè em trobava que si quedava la veu massa plana, no quedava massa bé amb el que estava sonant. He intentat que les cançons tinguin un so compacte i que quedi bé.

El videoclip de ‘Presó’ també és de quilòmetre zero no?
Vaig haver de travessar el Passeig fins a arribar a la plaça dels Màrtirs, fins a arribar a casa del xef Vila. Sempre fem els videoclips junts i m’agrada. Tot el disc i el videoclip és sostenible i respectuós amb el medi ambient. Zero emissions de CO₂. És el disc més sostenible que s’ha fet mai [riu]

La cançó ‘Llum tres’ també té una herència de ‘Llum III’ i ‘Llum’ no?
Té a veure amb la lletra, hi ha un vers que m’agrada molt que diu ‘Jo no vull més llum que el teu cos davant meu’ sobre aquest tema l’he anat evolucionant i l’he anat fent i desfent. Com que a ‘Gas II’ hi ha ‘Llum II’ a ‘Gas III hi havia d’haver un ‘Llum III’. No sé si a ‘Gas IV’ hi haurà ‘Llum IV’, però sí que et puc dir que hi haurà ‘Gas IV’. És una cançó d’amor.

La tercera cançó és’ Concèntric’ és un tema bastant més electrònic i dius que la vida és com un espiral.
És bàsicament això, vaig i vinc, soc, no soc. I de tot això en faig una cançó.

La següent cançó és ‘Pluja’
De vegades fas lletres que et venen d’alguna cosa i a vegades fas un exercici poètic d’un tem banal com la pluja. Aquest podria ser un tema pont entre l’anterior disc i aquest. Està més compost i fet. A mi m’agrada molt.

El ‘Gas III’ es podrà escoltar en directe?
En ser un procés de gravació tan especial fa que el directe també hagi de ser molt especial. Li estic donant voltes. M’encantaria anar al directe, però li haig de donar dues voltes. Depèn de les oportunitats i de com vagi el disc. Potser per aclamació popular resulta que l’he de defensar.

La cinquena cançó és ‘Mosca i és quasi la més experimental de totes?
Hi ha vegades que fas una cançó de la manera tradicional i hi ha vegades que t’asseus i un cop has acabat aquell tros penses en què podries fer, però dius que ja està i que ja està bé com està. Aprofito per dir que en el disc no hi ha gens de palla i en aquest cas la cançó em va sortir més rodoneta. A vegades ets una mosca i veus una llum i et tires cap allà i resulta que hi ha un vidre.

També és veritat que les teves cançons tothom les pot interpretar com vol. Tu no llences missatges molt explícits.
No explico històries perquè no en sé. A l’hora d’escriure m’agrada més explicar l’expressió de les imatges. Sobretot busco que quan canto em senti a gust amb el que sona, que és molt difícil i amb català més, perquè no hi ha referents. Cantar amb anglès és molt fàcil, amb tot el respecte a la gent que ho fa, tens moltes referències. Amb castellà també és relativament fàcil. Amb català tens el Serrat, el Lluís Llach, Sopa de Cabra i poc més

La següent peça és ‘Imaginació’, aquí vols dir que res és per sempre no?
Penses que estàs vivint una realitat i potser és una il·lusió que t’has estat imaginant. Quan això et passa després de molt de temps. Reflexionem-hi.

L’última cançó és ‘Colors’ i és la més llarga de tot el disc.
L’he posat al final perquè no trenqui amb el ritme. Pensa que és mitja hora de música i com que és la més llarga no volia que trenqués el ritme i ja pensant que seria la darrera m’hi vaig deixar anar però també amb un sentit. Les coses passen perquè han de passar.

Amb qui s’emmiralla Jordi Gas a l’hora de fer lletres?
Amb Gas. He intentat fer una mica de camí en aquest sentit, de trobar el meu llenguatge perquè ja hi ha un llenguatge propi en la música i val la pena. M’hi mato una mica en les lletres, més que en la música. Soc més músic que poeta.

‘Gas IV’ has dit que el tens gairebé ja enllestit
Igual que ‘Gas III’ hi ha trampes. Entre ‘Gas II’ i ‘Gas III’ que han passat dos anys hi ha trampa perquè els temes de ‘Gas III’ ja els tenia fets quan havia acabat ‘Gas II’. Tot i això, ja veia que els temes anaven cap a una altra banda i no em quadraven a ‘Gas II’ així que els vaig anar guardant. I ara al calaix de ‘Gas IV’ i tinc els que no m’entraven a ‘Gas III’, perquè ja són una altra cosa.

Un altre tema es diu ‘Cançons’ quines són les cançons que t’han marcat més?
El meu bagatge és totalment anglosaxó, llavors per exemple de cantautors m’agraden en Jeff Taylor o en David Crosby. També tota la vida he escoltat el rock simfònic que sempre m’ha agradat molt.

El projecte ‘La salseta’ continua viu no?
Continua i a més ara hem muntat un espectacle que aquest any ja s’ha fet i l’any que ve se’n faran més que és ‘La salseta’ amb bateria i amb Huapachà Combo. És un espectacle de grans èxits que el 2024 tocarà escenaris.

  • Compartir