Canovelles, a punt per viure la festa major
  • Compartir

Canovelles, a punt per viure la festa major

21 de juliol de 2023

Les entitats són les grans protagonistes de la festa major de Canovelles, que viurà el gruix dels actes festius a partir d’aquest divendres i fins dilluns.

Les colles dels Cans i les Ovelles tornaran a omplir els carrers i places amb els tradicionals colors blau i groc, tot i que, en el cas de la festa de Canovelles, no competeixen entre elles.

De fet, de les més de 80 activitats que inclou el programa, bona part les protagonitzen les entitats, especialment les de cultura popular. En conjunt, prop de quaranta entitats esportives, culturals i associatives hi prenen part.

Un bon exemple de la participació ciutadana és el tradicional Concurs de Truites de Patates, que es va fer aquest dijous al vespre i que ja va ser un preludi del que vindrà en els propers dies, amb una participació rècord de 150 grups i unes 900 persones a la plaça de la Joventut. La temàtica d’aquest any ha estat El zoo de Canovelles.

Un altre exemple de participació i solidaritat serà la Tapa Solidària dels Cans i les Ovelles, dissabte al migdia a la plaça de la Joventut. És la iniciativa solidària de Betesda per recaptar fons per a programes d’acció social.

Una desena d’entitats presentaran un assortit de tapes al preu de 6 euros el tiquet. Com a novetat, enguany també es farà el primer Concurs Internacional de Kalimotxo, diumenge a les 8 de la tarda a la plaça Núria Miralles.

Aquest mateix espai, que acollirà els grans espectacles nocturns, presentarà una novetat aquest any amb un gran escenari de 18 metres de llarg i una nova distribució que donarà més espai als actes que s’hi faran.

La situació climàtica, amb la perllongada sequera i la manca d’aigua, també ha tingut el seu impacte en la festa d’aquest any. La tradicional Catxarrada, de diumenge a la tarda, amb inici i final a la plaça de la Joventut, es farà sense aigua.

L’Ajuntament insta la ciutadania a recuperar el format tradicional de la Catxarrada, basat en el soroll i deixant de banda l’ús excessiu d’aigua.

La Holi Party de dissabte a la tarda s’ha suprimit del programa perquè obligava a fer servir molta aigua per netejar l’espai.

I el partit de futbol entre Cans i Ovelles previst per diumenge al migdia al cap de futbol de Can Duran es trasllada al camp de futbol municipal, on hi ha un pou amb aigua freàtica que es podrà fer servir de manera puntual.

Hotel Cochambre
Els protagonistes de les nits musicals al nou escenari de la plaça de la Joventut seran Hotel Cochambre, que visita Canovelles divendres per segon any consecutiu.

Dissabte, el protagonisme serà per a la Gira 105, amb dos discjòqueis que punxaran les darreres novetats musicals i èxits de tota la vida.

Un concert de Mojinos Escozíos que actuaran diumenge al vespre/Julián Vázquez

Diumenge arribarà el plat fort de la festa amb els Mojinos Escozíos, banda que l’any vinent complirà 30 anys i que farà parada a Canovelles dins de la seva gira Los más grandes.

I el darrer dia, dilluns, serà el torn de Rosa López, que fa 20 anys va ser la primera guanyadora del concurs Operación Triumfo, fet que la va portar a representar Espanya al festival d’Eurovisió.

Del programa d’espectacles també destaca L’Home Orquestra!, del conegut actor i humorista Peyu, que actuarà dissabte a 2/4 d’11 de la nit a l’auditori de Can Carrencà.

El pregó dedicat als 25 anys d’El Local

El pregó de la festa major de Canovelles estarà dedicat, aquest any, al 25è aniversari d’El Local, que des del 1997 ha estat el centre neuràlgic de moviments juvenils del poble.

Serà aquest divendres a les 8 del vespre a l’Auditori de Can Carrencà i anirà a càrrec de sis joves vinculats a l’equipament que aquest any compleixen 25 anys.

La participació del jovent a les activitats d’El Local és un exemple de la implicació de la població de Canovelles. Un fet que destacava aquesta setmana l’alcalde, Emilio Cordero.

Es referia, per exemple, al berenar de la gent gran, que ja té unes 570 persones inscrites. “La gent té moltes ganes de recuperar la normalitat perquè l’any passat encara hi havia una certa recança”, analitzava l’alcalde.

Cordero també posa de relleu el paper de les entitats. “Nosaltres ens posem a disposició i mirem d’atendre les demandes de tots els col·lectius, però la festa la fa la gent del poble.” I insistia també en la implicació dels treballadors municipals en l’organització de la celebració.

El correfoc dels Diables serà un dels espectacles del programa festiu/Julián Vázquez

Les entitats de cultura popular tornen a tenir un paper destacat en el programa festiu. La Colla dels Diables obrirà la seva actuació aquest divendres amb el correfoc infantil i l’adult, a les 9 del vespre i a les 11 de la nit respectivament, des de la plaça de la Constitució i fins la plaça de la Joventut.

A 2/4 d’1 de la matinada agafarà el relleu la cercavila de nit amb La Xaranga Tocabemolls, des de la plaça Europa fins al carrer de Montserrat.

Dissabte, els Diables tornaran amb la tronada de migdia que aquest any es trasllada al parc de la Pau. I a la nit faran un espectacle de foc a la plaça de la Constitució i després engegaran el correfoc i la Cremada de Bèsties.

Per la seva banda, la Colla gegantera de Canovelles serà una de les participants en la XXXII Trobada de Colles Geganteres. A 2/4 de 6 de la tarda de dissabte es farà la plantada al carrer Diagonal, entre el carrer de la Verge del Pilar i el d’Isidre Duran.

I una hora més tard començarà la cercavila amb un recorregut fins la plaça de la Joventut. I diumenge a partir de 2/4 de 8 de la tarda, en Carles, la Vicenteta, en Piles i l’Urpes desfilaran de nou des del carrer de la Indústria fins la plaça Margarida Xirgu.

Els gegants de Canovelles han passat per un procés de restauració en els darrers mesos al taller Aglà, de Clara Anglada i Roser, de Cassà de la Selva. És la restauració més important que se’ls ha fet en 10 anys.

  • Compartir