• Compartir

Campdevànol acull la cinquena Biennal del Metall

6 d'octubre de 2023

La cinquena edició de la Biennal del Metall de Campdevànol, que enguany ha crescut i s’ha professionalitzat, s’allargarà tot el cap de setmana, però aquest divendres ja hi haurà activitats. El certamen viurà el seu vessant més empresarial i el centre cívic acollirà una taula rodona amb professionals del sector metal·lúrgic i un dinar networking. Hi participaran empreses com Soldatal, Sodeca, Benito, Matrix o Some. “Es debatran les problemàtiques en l’àmbit de la producció o l’encaix a escala local en un espai rural”, detallava en la presentació l’alcalde, Oriol Lázaro. A la tarda es farà la inauguració institucional.

Enguany, la Biennal ve carregada de novetats. La més espectacular serà l’exhibició d’un combat medieval dissabte al matí. Es tracta d’una pràctica esportiva anomenada bohurt, en què es fan servir les arts marcials en combats de tres contra tres i on els lluitadors, que van amb armadura, fan servir espases i destrals. “Després fan un combat de tots contra tots on s’hi val tot”, apuntava la regidora de Cultura, Marta Guitart. A la tarda, s’inaugurarà la gimcana digital i turística “L’aigua, el ferro i l’or de Campdevànol”, que recorrerà deu punts emblemàtics de la ruta de l’aigua i el ferro inaugurada en la darrera Biennal juntament amb el museu Pyrfer. “Seran proves divertides i per a tota la família”, detallava la tècnica de Turisme, Laura Basagaña. Dissabte també hi haurà una conferència del responsable de la forja de la Sagrada Família de Barcelona, l’alpensí Enric Pla Montferrer, i diumenge, el ferrat d’un cavall en viu i la ruleta del comerç, amb premis per a tothom que hagi comprat als establiments del poble.

El certamen, que tindrà parades d’artesania del ferro, comptarà amb una vintena de forjadors vinguts d’arreu de Catalunya, i diumenge s’inaugurarà la peça de forja artística realitzada durant la fira. La peça, segons el forjador oficial del poble, Eulogi Villalobos, vol representar l’aigua del riu Freser i els seus afluents, precursors de les fargues catalanes. També s’engalanarà amb flors una partitura de la gala i, si hi ha temps, es farà un tros de campanar.

  • Compartir