• Compartir

Pallars Sobirà (6)

30 d'octubre de 2020

La diversitat d’un territori

Seguint el corrent de la Noguera Pallaresa i endinsant-nos en un sòl de relleu abrupte arribem al Pallars Sobirà, on ens espera un paisatge majestuós al bell interior dels Pirineus. Comarca on descansa la muntanya més alta de tot el territori català, la Pica d’Estats, i un dels parcs nacionals més visitats, el d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, que acull caminades aptes per a tots els membres de la família. La gastronomia és un dels plats forts de la comarca, juntament amb activitats d’aventura a l’exterior. I els aficionats a la història hi trobaran una gran quantitat de monuments romànics i medievals on es pot llegir el pas del temps.

El temps s’ha aturat a Ribera de Cardós, el bell municipi conegut per la conservació de la seva antiga església, Santa Maria de Ribera de Cardós. És una de les moltes construccions romàniques que s’amaguen a la vall. A més, passejant pels frondosos boscos que les envolten és molt possible que puguem gaudir de l’espectacle del vol de milers de papallones de colors vius. Els lepidòpters són insectes d’allò més curiosos, amb unes propietats i història al darrere que de ben segur molts desconeixem.

El museu de les papallones

Si voleu endinsar-vos en el desconegut món dels insectes, el Museu de les Papallones és la vostra millor opció. Amb més de 3.400 exemplars, podem conèixer els seus orígens, com han evolucionat, com es relacionen entre ells i sobretot com ho fan amb l’ésser humà. Aquests petits artròpodes ja existien a l’època dels dinosaures i per tant tenen molta història per explicar-nos.


Al Museu podem trobar-hi la papallona més gran del món

Única en tot el país

Com s’arriba a descobrir una nova espècie de papallona? Alfons Dolsa i el seu fill expliquen que és com trobar una agulla en un paller. “Pots estar-la buscant durant molt de temps, i un bon dia t’asseus a descansar i sense adonar-te’n te la claves al cul.” Ells mateixos estaven d’excursió enmig de la muntanya quan de cop, descansant en una pedra, la papallona se’ls va aparèixer davant dels ulls.


Santa Maria de Ribera de Cardós

Als afores del petit municipi de Ribera de Cardós s’aixeca l’església parroquial de Santa Maria, originàriament romànica i construïda al voltant del segle XI. A l’esquerra, hi destaca la magnífica torre d’un campanar de planta quadrada on repiquen les campanes i sota la qual descansa el cementiri del poble. Al llarg dels anys, però, l’edifici ha patit moltes remodelacions, que han transformat completament el seu aspecte original.


Pedres amb molta història

Davant de l’església podem apreciar una creu de terme medieval feta de pedra. Es diu que originàriament estava situada en un camí, per delimitar el territori amb el de Tírvia. Però amb els anys, i per por que fos destruïda, va ser traslladada a la plaça de Mossèn Cinto Verdaguer, on ara descansa dins d’una vitrina. La que podem observar a la plaça Major tan sols n’és una reproducció.


Un tast gastronòmic

La gastronomia pallaresa és un dels grans atractius de la vall, i segur que pocs hem tastat res com la cuina tradicional pirinenca. Segons la temporada podem degustar diferents tipus de saborosos bolets o la truita de riu. Els formatges són uns productes imprescindibles.

Un restaurant de pel·lícula

A l’antiga sala de cinema de Ribera de Cardós ara es poden degustar alguns dels millors plats de la vall. Tot va començar el 2002, quan l’Hotel La Ribera va obrir les portes i va començar a oferir plats tradicionals catalans a aquells excursionistes que hi paraven a dinar. Tot i els anys, l’essència del cinema no s’ha perdut, i com si fos un museu, encara hi podem trobar algunes càmeres antigues amb les quals es feien les projeccions.


El sabor del Pirineu

Amb la fallida d’una central lletera de la Seu d’Urgell cinc ramaders, un veterinari i un tècnic en formatges van decidir unir-se i crear la seva pròpia societat. Així va néixer Tros de Sort, una formatgeria artesanal que vol mostrar quin és el sabor autèntic del Pirineu. Actualment tenen 14 tipus de formatges diferents, entre els quals destaca el Serrat del Triador, un producte molt original de la zona del Pirineu lleidatà i francès.


El tupí de Sort

Potent, cremós i molt selectiu. Així és com molts descriuen el tupí de Sort, un dels formatges més característics del Pallars Sobirà, nascut com un sistema de recuperació de productes que no estaven en perfectes condicions, als quals s’afegeix aiguardent i oli. Avui dia no hi ha qui es resisteixi a sucar una torradeta amb el famós tupí, que és un dels entrants més distingits del territori.


Turisme actiu

El Pallars Sobirà es caracteritza per tenir un clima fred, amb temperatures que poden arribar a 10 graus sota zero. Per això, cal anar ben abrigat, amb jerseis de la millor llana del territori. Per gaudir de les altres estacions de l’any, hi ha activitats d’allò més divertides.

L’art a través dels fils

Una amiga li va demanar a la Rosa Maria que li guardés el seu teler durant una temporada. A poc a poc va anar aprenent com funcionava, fins a arribar al punt que va convertir l’artesania tèxtil en una activitat indispensable de la seva vida. Ara, al seu taller de Ginestarre podem trobar tot tipus de creacions: bufandes, ponxos, xals, tota una exposició de teixits i colors que esdevenen una parada indispensable.


Gaudint de la natura

Tir a l’arc, paintball, circuit de quads, excursions a cavall, tot això i més a tocar de la magnífica vall de Cardós. Aventura Verda ofereix experiències per a tota la família, des dels més grans fins als més petits. La seva especialitat són les rutes a cavall, a través de les quals pots explorar el territori que t’envolta, creuar rius, descobrir ponts romànics i fins i tot banyar-te en unes tolles naturals.


Descobrim el territori sobre rodes

Una de les noves incorporacions d’Aventura Verda és les excursions en bicicletes elèctriques. Ideal per a tots aquells que necessiten una empenta a les pujades o en recorreguts més complicats, ja que gràcies al seu motor pots pedalejar a la velocitat de la llum sense cansar-te. Passejar pels estrets camins dels boscos mai havia estat tan senzill, divertit i saludable.

Amb el suport de:

  • Compartir