• Compartir

Cambodja, Més enllà d’Angkor

Arnau Sañé
18 d'agost de 2019

Si vols descobrir el sud-est asiàtic, gaudir dels temples de la dinastia Khmer, voltar per mercats nocturns i banyar-te en platges paradisíaques, però prefereixes un lloc més tranquil que la transitada Tailàndia, Cambodja complirà amb totes les teves expectatives. És un país molt poc explotat pel turisme (amb l’excepció dels temples d’Angkor) i, en canvi, té molt per oferir.

Aterrarem a Phnom Penh, la capital del país, que està situada a tocar del conegut riu Mekong. Una bona manera de desplaçar-se per la ciutat és fer-ho en taxi, que pot ser perfectament un vespino pelat o bé amb un remolquet enganxat, i que per quatre rals et portarà al teu destí sense gaire complicacions. El centre neuràlgic de la ciutat es troba justament a la vora del riu, i donar un volt per aquesta zona ja és una bona experiència.
L’ambient bulliciós i les paradetes segur que us faran badar una bona estona. Com a curiositat, a Phnom Penh, i també a altres llocs de l’Àsia, hi ha costum de menjar cuques variades com a aperitiu, com aquell qui menja una bossa de patates per matar el cuc, mai més ben dit. Hi podreu trobar des de taràntules grosses com la mà, fins a paneroles, escorpins, escarabats i petites llagostes. Hi ha alguns insectes que fins i tot queden cruixents com les patates rosses i són prou bons. Si no esteu segurs de fer el tastet, penseu que el material que forma aquests animals és el mateix que les gambes: un esquelet de quitina i un interior carnós. El gust de les taràntules fins i tot hi té una retirada, en canvi el de les llagostes és una mica més especial. Si finalment us decidiu, mireu de demanar el preu abans, ja que moltes vegades els venedors s’aprofiten dels turistes per fer un bon negoci amb la venda de cuques acabades de fregir.
Deixant de banda la gastronomia, una visita per fer a Phnom Penh que no us deixarà indiferents és el museu del genocidi Toul Sleng. Es tracta d’un dels principals centres de tortura que va ser utilitzat durant la dominació dels Khmers Vermells, que van eliminar gairebé un terç de la població del país. Toul Sleng es conserva pràcticament igual que quan els Khmers van abandonar-lo per refugiar-se de les tropes vietnamites, i avui dia es possible visitar les cel·les dels presos, i veure fotografies i fins i tot restes humanes d’alguns dels presos que malauradament hi van acabar els seus dies. Als afores de la ciutat també es poden visitar els camps d’extermini Khmers, on eren enviats els presoners després de passar pel suplici de Toul Sleng. Sens dubte, és una visita impactant que fa veure, una vegada més, les barbaritats que és capaç de fer la que avui en dia és considerada l’espècie més intel·ligent del planeta.
Sortint de la capital, és prou interessant arribar fins al petit poblet costaner de Kampot. És un destí força atractiu per als motxillers, que aprecien la tranquil·litat que ofereix i aprofiten la platja de Kep, que és ben a prop. Kampot també és famós per les salines, que es formen de manera natural gràcies a l’estuari del el riu Kam Chay. Si hi traiem el cap podrem veure l’extracció de sal, mitjançant mètodes tradicionals i sense cap mena de maquinària. A més, a Kampot també podrem visitar els camps de pebre, d’una varietat exquisida i famosa a escala mundial. Es pot veure d’on surt el pebre, visitar els camps i veure com es cultiva. A banda d’això, no us priveu d’una passejada pel poble, ja que podreu apreciar les seqüeles franceses de l’època colonial, sobretot reflectides en les seves característiques construccions.

 

 

 

No podem marxar de Cambodja sense visitar l’atracció turística més famosa del país, amb gran diferència. Estem parlant dels temples d’Angkor, construïts entre els segles IX i XIII, i on hi feia vida la monarquia Khmer. Els temples estan construïts en plena selva, i alguns han estat gairebé engolits per aquesta amb el pas dels anys. La ciutat més propera, i des d’on es visiten els coneguts temples és Siem Reap. Per arribar-hi des de Phnom Penh, ho podem fer amb autobús, normalment nocturn, o bé amb avió, si volem estalviar-nos hores a la carretera. Els vols entre les dues ciutats acostumen a ser relativament barats, així que no cal descartar aquesta opció d’entrada per temes de pressupost.
Un cop arribats a Siem Reap, el paisatge canvia radicalment. Ens trobarem davant d’una ciutat que viu gairebé exclusivament del turisme, i que està plena per tot arreu d’hotels, bars, sales de massatge, paradetes de menjar i, en definitiva, de qualsevol cosa que pugui fer saltar quatre duros de les butxaques de qui la visiten. L’ambient és atrafegat, gairebé estressant, ja que tothom vol aprofitar que passeges per encolomar-te algun article de la seva parada, fer-te entrar al seu restaurant o fins i tot oferir-te un massatge amb final feliç. Aquesta no és l’essència del país, però la increïble quantitat de visites que rep la ciutat arran dels temples d’Angkor l’ha convertit en el que és avui en dia: una gran atracció turística en un raconet al nord d’un país normal.
Per visitar els temples, primer de tot cal anar a comprar les entrades, i fer la cua corresponent, que sol ser força llarga a totes hores del dia. El preu de l’entrada d’un dia volta els 40 dòlars, l’entrada de tres dies surt per uns 65 dòlars i l’entrada de set dies s’acosta als 80 dòlars. Un cop fet això, hi ha diverses opcions per visitar els temples. Probablement, la més recomanable és contractar un Tuk-tuk, que ve a ser com un tricicle a motor, que et portarà als temples que més t’interessin i t’esperarà fins que acabis la visita. És important negociar el preu abans d’enfilar-te, per evitar problemes al final del dia. També hi ha la opció de fer el recorregut amb bicicleta, tot i que les distàncies poden ser força llargues i cal estar una mica en forma. Una altra opció és llogar una moto i fer el recorregut pel teu compte. Probablement és la millor opció pel que fa a relació qualitat-preu, ja que les motos de lloguer acostumen a ser molt barates, però necessites més temps ja que et pots perdre fàcilment.
El temple més important és Angkor Wat, el més gran i també un dels més ben conservats. És visita obligada per a tothom, i és per això que és gairebé impossible trobar un racó sense gent embadalida. Un altre dels temples de visita obligada, i també molt concorregut, és el de Ta Prohm, conegut per les immenses arrels que han crescut sobre la pedra i que gairebé l’han sepultat en algunes zones. A més, també ha estat un dels escenaris de la coneguda pel·lícula Tomb Raider. Aquests dos són els temples més coneguts, i també els més impressionants, però val la pena buscar algun temple menys famós, per poder contemplar en solitud les ruïnes, i imaginar com era la vida allà en l’època de màxima esplendor.

Recomanacions

La moneda de Cambodja és el Riel Cambodjà. Un euro equival a uns 5000 KHR. Tot i això, la moneda més utilitzada a Cambodja, sobretot a les zones turístiques, és el dòlar americà.

La llei Cambodjana és molt estricta en temes de drogues, inclòs el cànnabis, amb penes que van des dels 10 anys de presó fins a cadena perpètua. No hi ha conveni entre Espanya i Cambodja, de manera que la pena es compleix íntegrament en presons a Cambodja.
Per persones amb nacionalitat espanyola, el visat per visitar Cambodja es tramita al mateix aeroport, o a la frontera corresponent. El preu és de 30 dòlars, i hauràs de portar una foto de carnet per evitar que se’t cobri un recàrrec. També cal que el passaport tingui com a mínim 6 mesos de validesa des de la data d’entrada al país. El visat també es pot tramitar via online, el preu és el mateix però la tramitació té un cost extra de 6 dòlars.

Les temperatures solen ser altes a tot el país, i sobretot a Siem Reap. Quan visiteu els temples d’Angkor assegureu-vos d’anar ben preparats i de portar prou aigua per evitar una possible deshidratació.

  • Compartir