Caldes courà 350 quilos de llegums en el Mercat de l'Olla de diumenge
  • Compartir

Caldes courà 350 quilos de llegums en el Mercat de l’Olla

15 de març de 2024

Caldes celebrarà aquest cap de setmana la dotzena edició del Mercat de l’Olla. Es farà dissabte i diumenge als carrers i places del centre, que es tornaran a omplir d’activitats i tindran com a element central l’olla més gran de Catalunya. Aquesta cita lúdica i gastronòmica vol posar en valor la cuina feta amb aigua termal i els productes de proximitat.

S’hi preveu cuinar fins a 350 quilos de llegums amb aigua termal, que es repartiran en 6.000 racions. En total es repartiran 250 quilos de cigrons acompanyats amb botifarra de perol, rostillons i oli d’oliva, i 100 quilos de llenties cuites.

L’olla més gran de Catalunya tornarà a bullir després del Mercat de Nadal/Julián Vázquez

El mercat tindrà una setantena de parades d’alimentació, artesania i brocanteria, i una dotzena d’activitats familiars com ara tallers, tastos de llegums i espectacles culturals. Paral·lelament, una desena de restaurants de Caldes oferiran plats fets per a l’ocasió amb l’aigua termal com a ingredient estrella, dins de la iniciativa “Se’ns en va l’olla”.

IMPACTE ECONÒMIC DEL MERCAT DE NADAL

D’altra banda, aquesta setmana, l’Ajuntament ha donat a conèixer els resultats de l’estudi d’impacte econòmic de la darrera edició del Mercat de Nadal de Caldes, que es va fer el desembre passat i que va deixar més d’un milió d’euros al municipi.

Aquesta és la principal dada que s’extreu de l’estudi, que el consistori va encarregar a l’empresa barcelonina MDK, i que es va presentar aquest dijous.

Un total de 252 persones van participar en l’estudi, entre visitants i comerciants. La segona dada més rellevant és que 50.000 persones van visitar la vila termal durant els tres dies que va durar la cita nadalenca.

Quant a la despesa dels visitants, es van gastar 63 euros de mitjana, incloent les compres al mateix mercat, als comerços locals, i també als restaurants i establiments hotelers, que van fregar el ple durant aquelles dates.

El Mercat de Nadal de Caldes ha anat creixent durant els darrers anys fins a esdevenir una cita de referència arreu de Catalunya, com també ho són la Fira de l’Avet d’Espinelves (Osona) o la Fira de Santa Llúcia de Barcelona. Així ho indica la procedència dels visitants, ja que la meitat de les persones que van assistir-hi eren de poblacions situades a més de 30 quilòmetres de Caldes.

En aquest sentit, cal destacar que un 22% dels visitants venien de la ciutat de Barcelona. Una altra dada que posa de relleu la importància d’aquesta activitat com a pol d’atracció turístic és que el 15% dels visitants, unes 7.500 persones, van visitar el municipi per primer cop durant el seu decurs.

El fet que el Mercat de Nadal tingui com a escenaris la plaça de la Font del Lleó i diversos carrers del centre històric de Caldes fomenta que els visitants consumeixin també als establiments de la zona.

Segons l’estudi, el comerç local va incrementar un 22% les seves vendes, ja que 7 de cada 10 visitants van fer despesa en aquests locals durant els dies de mercat, fent una despesa mitjana de 29 euros. No és casualitat, doncs, que el 81% dels comerciants enquestats consideressin positiva o molt positiva aquesta activitat. Aquesta dada, però, contrasta amb el grau de participació dels comerços físics al mercat, ja que el 71% dels establiments calderins no han participat en cap de les 37 edicions fetes fins ara.

L’APARCAMENT, L’ASSIGNATURA PENDENT

A banda de conèixer les dades econòmiques del mercat, l’estudi d’impacte econòmic i turístic també ha posat nota a diversos aspectes logístics i organitzatius. Un dels principals problemes detectats és l’aparcament, ja que el volum de visitants es concentra en unes poques hores, i se suma a la presència de veïns de Caldes al mateix mercat.

Aquesta acumulació de públic dificulta poder aparcar a prop del centre. Tot plegat ha fet que l’aparcament sigui el punt que rep una pitjor valoració a l’estudi, amb una nota de 4,8 segons els comerciants, un 5,8 segons els veïns, i un 6,7 segons els visitants. El consistori estudiarà possibles solucions.

  • Compartir