• Compartir

Caçador d’escape rooms

30 de desembre de 2022

Eufòria, satisfacció, por… són algunes de les paraules que figuren a una llista inacabable d’emocions contraposades que Marc Sánchez, de Manlleu, continua omplint cada cop que un escape room li fa aflorar nous estats emocionals. Amb el que va realitzar la setmana passada al castell de Castelldefels ja són 136 les sales de joc d’escapada que Sánchez ha superat des de l’any 2015, quan en una festa d’aniversari la invitació que li va fer un amic de viure l’experiència d’un escape room ambientat en el llunyà oest va significar el punt de partida d’una afició –la de recórrer el territori espanyol en cerca de sales d’escape– que, en paraules seves, “s’ha acabat convertint en un estil de vida que m’ajuda a evadir-me de les preocupacions diàries”.

Com si d’una forma de turisme es tractés, fins al 2020 Sánchez va aprofitar per conèixer Catalunya de dalt a baix, desplaçant-se en vehicle privat o transport públic fins a la localitat on s’organitzava l’escape room. “Pel que fa a la geografia catalana, a la província de Barcelona és on he fet més jocs d’escapada”, indica Sánchez. Ara, afirma que “ja fa dos anys que Catalunya se m’ha quedat petita” i és per això que “m’he aventurat a moure’m en cotxe i tren per tot Espanya completant escapes”. Així, mentre visita les sales d’escape que ofereixen ciutats com Madrid, Saragossa o València –on va arribar a fer nou escape rooms en un sol any– aprofita l’avinentesa per “trepitjar els racons més emblemàtics d’aquestes urbs”. Ho fa acompanyat dels seus amics de sempre, per bé que a mesura que descobreix escape rooms teixeix vincles afectius amb persones que, com ell, formen grups a les xarxes socials, a través dels quals busquen acompanyants amb qui gaudir un cap de setmana submergint-se en una experiència col·laborativa tot resolent enigmes de dificultat ben variada.

Si bé segons Sánchez, que l’escape room sigui plenament immersiu, és a dir, que permeti “posar-me a la pell d’una persona que no ets tu per unes hores”, i que ofereixi “reptes interessants i innovadors” dirigits per un bon game master o guia del joc són dos elements que té en compte “a l’hora d’escollir la sala d’escapada ideal”, hi ha un tercer aspecte que està relacionat amb la seva dèria pel gènere de terror i que, per damunt de tot, considera que “ha d’estar implícit en qualsevol escape room”, ja sigui en forma de tensió psicològica o d’autèntics ensurts que esglaien. “Gràcies a l’existència d’aquestes sales d’escapada, els apassionats al terror podem gaudir d’experiències de por més enllà de la celebració de Halloween”, apunta.

Des de la modalitat del hall escape –en què l’acció transcorre en una sola habitació– i fins a la del survival –on el joc té lloc a l’aire lliure–, per Sánchez totes les variants dels escape rooms són atractives sempre que el joc estigui inspirat en una temàtica que rondi el misteri i el terror. Ara bé, sigui quina sigui l’ambientació de la sala, ell reconeix que darrere de la majoria dels escape rooms hi ha una “experiència didàctica”, en tant que cal comptar amb un “equip cohesionat i unit” per tal de resoldre els trencaclosques enginyosos tan habituals d’aquesta activitat d’oci. En aquest sentit, Sánchez recorda que “algunes empreses ja valoren els escape rooms com una eina que millora el treball en equip dels treballadors”.

Tot i l’auge d’escapes virtuals, que van popularitzar-se durant el confinament, Sánchez assegura que “no hi ha res com viure el carrusel d’emocions d’un joc d’escapada en primera persona”. Per aquest motiu, després d’haver visitat algunes de les sales d’escapada de terror més icòniques del territori espanyol, dins dels seus plans de futur no descarta traspassar la frontera del país per comprovar de primera mà si Atenes és, com li han garantit, el bressol dels escape rooms de misteri. Fins que això no passi, té clar que continuarà “engruixint àlbums amb fotografies de record de tots els moments inoblidables que m’han fet viure els jocs d’escapada”.

Una escape room de tona, entre les millors sales del món

“Totalment bocabadada.” Així és com Marta Muntadas, una de les quatre sòcies del 1801 Escape Room de Tona, s’ha quedat en conèixer que aquesta sala d’escapada figura a la posició 46 de la llista dels top 100 mundial d’escapes corresponent a l’any 2022, que ha elaborat el comitè d’experts dels premis Top Escape Rooms Project (TERPECA), organitzats als Estats Units.

“El 5 de desembre va fer un any de la primera sessió de l’escape, i si bé anteriorment ja vam ser guardonats amb un premi d’àmbit espanyol pels enigmes més originals, ha estat una autèntica sorpresa aparèixer al rànquing mundial de les millors sales d’escapada”, confessa Muntadas.

Segons ella, el que pot haver fet que l’escape amb denominació d’origen osonenc s’hagi diferenciat de les més de 240.000 sales jugades que hi ha darrere d’aquest premi no és res més que la creació d’un joc d’escapada “100% artesanal i amb reptes innovadors”. Des del rol que exerceix com a guia del joc, Muntadas percep que “els jugadors agraeixen el tracte proper i familiar que els oferim, ja que després de la partida els revelem alguns dels secrets de la nostra sala i els expliquem com elaborem el joc”. En un moment en què la visibilitat i el reconeixement que atorguen els premis han provocat que aquesta sala d’escapada estigui en plena efervescència, Muntadas s’alegra que “la nostra pàgina web registri cada dia més visites i de totes les parts del món, com d’Austràlia o Noruega”. En aquesta línia, afegeix que “si abans la web tenia unes 20 visites diàries, ara supera les 70, i això s’ha traduït en un augment d’aficionats que venen d’arreu d’Espanya a conèixer el nostre escape room, que es pot fer en català, castellà i anglès”.

Prenent la forma d’una fabulosa casa museu que pertany a un químic i matemàtic anomenat Josep Fontcalda, Muntadas desitja que la sala de joc d’escapada “continuï donant l’abast per atendre la demanda creixent, sempre evitant acabar saturats i morir d’èxit”.

  • Compartir