Pep Bou, a l'espectacle 'Ambrossia' al teatre del Centre Cultural de Vilanova del Vallès
  • Compartir

Bou, Brossa i bombolles

21 de febrer de 2023

Hi ha gent que sembla que hagi caigut en el seu nom a propòsit del que farà en la vida. Dient-se, posem per cas, Pep Bou (Granollers, 1951) és tenen molts números per acabar en el món de l’espectacle i, concretant encara més, per al teatre d’il·lusions amb bombolles: Pep, pop!, Bou, sabó… El gener de 1999, Pep Bou va portar al teatre del Centre Cultural de Vilanova del Vallès l’espectacle Ambrossia abans d’estrenar-lo als escenaris de Londres. L’obra s’havia representat per primera vegada al festival Sitges Teatre Internacional i només s’havia pogut veure un parell de cops més, a Olot (1997) i a Salt (1998). Ambrossia va neixer d’una aposta entre Joan Brossa i Pep Bou. El poeta visual li havia demanat al creador teatral si era capaç de fer bombolles amb un numero 9 i Bou ho va aconseguir. Brossa va ser a la platea del teatre de Vilanova aquella nit d’espectacle.

A diferències dels treballs anteriors de Pep Bou (Bufaplanetes, Sabó, sabó…) les bombolles no eren el resultat principal de l’espectacle Ambrossia sinó més aviat el mitjà. I, a més, s’incorporava un segon personatge a escena, l’actor Lluís Bèvia. Així, doncs, els personatges (brossians, inventats, cinematogràfics, històrics…) i les bombolles de sabó (petites, grans, transparents, amb fum, a partir del 9…) es conjugaven per crear situacions còmiques i una atmòsfera poètica molt particular.

Lluís Bèvia i Pep Bou, a l’espectacle ‘Ambrossia’ al teatre del Centre Cultural de Vilanova del Vallès / Griselda Escrigas

Segons la crítica d’EL 9 NOU, Patrícia Gil, “uns 250 espectadors de totes les edats van omplir el teatre de Vilanova i hi van entrar en un somni dirigit per als sentits. Sobretot l’oïde i la vista van rebre un cúmul de sensacions durant l’hora i quart que va durar l’espectacle. La música, un dels protagonistes destacats de l’actuació, va anar dels plors d’un nadó a les notes tendres, còmiques i tristes de Chaplin o les fantàstiques i oníriques de Fellini”. Bou i Bèvia van fer i jugar amb unes 200.000 bombolles de sabó i en un dels esquetxos van menjar l’ambrosia (amb una S), o sigui el menjar dels déus grecs que fa immortal qui el menja.

Just un any més tard i després de voltar per mig món, Ambrossia es va representar a l’antic Centre Cultural de la Caixa de Granollers. Com a Vilanova va ser tot un èxit i va captibar el públic, però la periodista Montserrat Homs va treure-li punta a EL 9 NOU a l’únic problema de la vetllada: “Només una crítica. L’espectacle va començar més de mitja hora tard mentre a l’entrada esperaven les prop de 400 persones que van voler veure’l. Diuen, però, que la puntualitat no és una de les virtuts d’aquest actor granollerí que, fent bombolles, ha voltat pels cinc continents portant arreu la seva efímera poesia.”

Pep Bou, a l'espectacle 'Ambrossia' al teatre del Centre Cultural de Vilanova del VallèsPep Bou, a l'espectacle 'Ambrossia' al teatre del Centre Cultural de Vilanova del Vallès
Pep Bou, a l’espectacle ‘Ambrossia’ al teatre del Centre Cultural de Vilanova del Vallès
  • Compartir