• Compartir

Bo(na) (2)

CNL d'Osona
3 de novembre de 2020

Continuem amb els usos i els sinònims de bo(na) que per espai no vam poder esmentar la setmana passada. L’adjectiu masculí, bo, pren la forma bon quan precedeix l’element que modifica: “El que acabes d’explicar és un bon exemple del que dèiem abans”.

Quan ens referim a la qualitat d’un producte, també poden avantposar l’adjectiu bon/a: “És una bona màquina”, o sigui, és de qualitat, funciona molt bé, té un rendiment òptim. Totalment diferent de l’ús irònic de “Aquell sí que és un bon element!”, ja que en aquest cas volem dir que és una persona més aviat menyspreable. N’hi ha, en canvi, que són massa bones, que es deixen enganyar fàcilment; aquestes persones són naïfs, ingènues, càndides, innocents o incautes.

Per als exàmens o per als esports i per a les competicions, podríem dir la frase següent: “La Clara ha obtingut un bon resultat”, però no hem d’oblidar que hi ha altres paraules que poden suplir l’adjectiu bon: excel·lent, magnífic, exemplar, formidable, fantàstic o òptim.

I què podem dir de les menges i les begudes? Si ens agraden, són gustoses, suculents, saboroses, delicioses, exquisides, plaents, esplèndides. Si volem exagerar podem dir que “el gelat és bo bo” o súper bo o híper bo. I reservarem per als millors dels millors l’adjectiu sublim.

  • Compartir