• Compartir

Bocafins del Voltreganès

31 de maig de 2024

La idea va sorgir de Jordi Arnau, veí de Sant Hipòlit. Anys enrere havia format part del col·lectiu i microcerveseria GatGraz, amb qui van contribuir a impulsar iniciatives com l’espai Cinquanta Cerveses Catalanes, a Vic, o el Pescabirres, a Torelló. Quan GatGraz es va anar diluint, a Arumí li va quedar el cuquet de muntar i compartir alguna proposta en l’àmbit gastronòmic que anés més enllà del món de la cervesa artesana. Va fer córrer veus pel poble i l’estiu de 2022 ja havia aplegat mitja dotzena de tastaolletes i bocafins. Era l’embrió de l’associació gastronòmica Volemtragar, al Voltreganès.

Poder disposar de l’espai cultural El Mallol, que funciona com a hotel d’entitats i compta amb una aula amb cuina pròpia, se’ls presentava com una oportunitat immillorable per començar a caminar. Ho van fer la tardor d’aquell mateix any, convocant un primer cicle de showcookings, una proposta a mig camí entre un curs de cuina i un sopar temàtic, a càrrec d’un cuiner convidat. L’experiència va tenir bona acollida i ja es repetir la tardor següent. Fins ara hi han passat cuiners com Josep Sanitjas, Mutsuo Kowaki, Víctor Juanola, Eduard Aliberch o el sommelier Carles Landeiras. La voluntat és mantenir la proposta cada tardor, amb tres sessions de setembre a novembre.

Obert aquest primer canal divulgatiu, es van animar a fer un altre pas endavant: implicar-se en el vessant gastronòmic de les festes populars del poble. Van arrencar coorganitzant l’estrena d’un concurs de paelles per festa major; tot un èxit. I aquest mes de març també van muntar una primera calçotada popular.

Ara fa tres mesos l’entitat es van constituir formalment com a associació sense ànim de lucre i ja compta amb el seu propi logotip. Malgrat que no tenen seu social, disposen de la mateixa aula de cuina d’El Mallol com a punt de trobada. Una cuina, però, amb notables mancances –entre d’altres, per exemple, no té ni un forn–. Per això, es van animar a concórrer a la darrera edició dels pressupostos participatius de l’Ajuntament. Van quedar segons. L’adaptació de l’espai haurà d’esperar, però l’activitat del col·lectiu continuarà fent la xup-xup. A més de consolidar el doble vessant encetat, no tanquen les portes a d’altres iniciatives, com organitzar visites temàtiques o col·laborar puntualment en activitats de fora del Voltreganès, com ja van fer en aquesta edició del Pescabirres, a Torelló. De moment, la propera cita serà el 14 de juny, a 2/4 de 9 del vespre, a la mateixa cuina d’El Mallol, amb un maridatge titulat Pernil & Vins, amb tallador de pernil i un sommelier com a mestres de cerimònia.

  • Compartir