Bigues i Riells del Fai celebra la Fira de l'Oli i el Mercat del Pa Artesà
  • Compartir

Bigues i Riells del Fai celebra la Fira de l’Oli i el Mercat del Pa Artesà

26 de gener de 2024

Bigues i Riells del Fai celebra aquest dissabte la 12a Fira de l’Oli i el Mercat del Pa Artesà de 9 del matí a 2 de la tarda a la plaça de Miquel Bosch amb la participació prevista de 40 parades d’oli de la varietat vera i altres així com pa artesà amb farines antigues i productes de proximitat.

La fira arriba en un context difícil per als productors arran de la sequera que ha reduït dràsticament la collita d’olives. El vicepresident de l’Associació de Productors i Elaboradors d’Oli d’Oliva del Vallès, Marc González, explica que la producció d’aquest any ha estat de només el 10% de la mitjana. Tamé remarca que la fira és important per aconseguir nous compradors.

La presentació de la Fira de l’Oli i el Mercat del Pa Artesà a Bigues i Riells del Fai/Ajuntament de Bigues i Riells del Fai

González ha posat de relleu que aquesta fira estrena nova imatge de l’associació, fruit de l’esforç de l’alumnat de l’institut Carles Vallbona, de Granollers. Un logotip que va presentar la directora de l’institut, Maria Jesús Bermúdez.

Per la seva banda, l’alcalde de de Bigues i Riells del Fai, Joan Galiano, destaca l’arrelament de l’oli d’oliva al municipi a través del trull de Can Sapera, que atreia pagesos i particulars d’arreu de la comarca que venien a premsar les seves olives.

I el president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, Emilio Cordero destaca el treball conjunt del consell i l’Ajuntament per mantenir l’impuls de la fira. Per la seva banda, el conseller de la Xarxa de Productes de la Terra i alcalde de Tagamanent, Ignasi Martínez, posa sobre la taula la importància dels productes de proximitat que es podran trobar a la fira.

El programa de la fira inclou un tast d’olis a les 10 del matí al Teatre Auditori Polivalent, un show cooking a les 11 i un segon tast a les 12. A la 1 del migdia hi haurà la xerrada “Les farines de blats antics” a càrrec de Santi Olivé, productor de can Jornet, i Albert Bruno, nutricionista, al Casal d’Avis del Centre Cívic i Cultural El Rieral de Bigues. I durant tot el matí un jocs scape box de l’oli a la plaça Miquel Bosch.

Pep Salsetes, a la dreta, durant la mostra d’allioli de dissabte passat/Ajuntament de Bigues i Riells del Fai

Els dies previs a la fira s’han fet diverses activitats, com la mostra d’allioli de dissabte passat, amb Pep Salsetes, la jornada gastronòmica a l’Hotel Molí de la Torre de dilluns passat o el tast d’olis per a tots els públics de dimecres al Teatre Auditori Polivalent.

I aquest divendres, el mateix Teatre Auditori Polivalent acull una jornada tècnica dirigida als professionals del món de l’oli dedicada a la utilització de productes fitosanitaris en les oliveres.

Fins aquest diumenge es pot veure l’exposició fotogràfica “Ofici, esforç i tradició. Una retrospectiva de la Fira de l’Oli i el Mercat del Pa Artesà” al vestíbul del Centre Cívic i Cultural el Rieral de Bigues. I fins aquest divendres, la biblioteca municipal acull una mostra de diversos documents temàtics, com llibres i revistes, sobre el món de l’oli d’oliva i del pa artesà amb farines antigues.

  • Compartir