• Compartir

Ayaneo, una videoconsola vinculada a la Nintendo Switch

Tecnonews / AMIC
25 de gener de 2022

El format de la Nintendo Switch ha creat escola, fins a tal punt que Valve (companyia desenvolupadora i distribuïdora de programari lúdic, coneguda per títols com Half-life i el seu sistema de distribució Steam) ha fet una cosa similar amb Steam Deck, la seva pròpia videoconsola portàtil, i ara surt a la venda un altre rival: Ayaneo.

Ayaneo es presenta en un format petit i portàtil, amb pantalla de set polzades integrada i un parell de laterals que contenen comandaments, que s’estenen fins a la seva part superior.

La trobem en dues versions diferenciades segons la seva potència: l’Ayaneo 2021, basada en un microprocessador AMD Ryzen 5 4500U amb 16 GB de memòria RAM de tipus LPDDR4x, i un espai d’emmagatzematge de 512GB o 1TB en una unitat d’estat sòlid PCIe, i l’Ayaneo 2021 Pro, d’aparença idèntica, però basada en un micro AMD Ryzen 7 4800U amb 16GB de memòria RAM, i el doble d’espai d’emmagatzematge, 2TB.

Ambdues disposen de connectivitat wifi 6 i Bluetooth 5.2, les últimes versions amb versions estàndards de connectivitat sense fil respectives per a cada cas.

Per si no s’han fixat en el detall, l’arquitectura del micro utilitzat en cada cas les converteix en tot un ordinador x86-64, és a dir, un PC com qualsevol dels que podem tenir a casa. I, amb aquesta condició, podem convertir qualsevol dels dos models de l’Ayaneo en un ordinador.

Per a això, només fa falta connectar-li un teclat, ratolí i, per a treballar més còmodament, un monitor extern més gran, gràcies als seus ports USB de tipus C. Per a facilitar aquesta tasca i usar aquesta consola també com un potent ordinador, el sistema operatiu que té és el Windows de Microsoft en la seva versió 10.

Per facilitar encara més el seu ús com a ordinador, Ayaneo disposa també d’un dock que inclou diverses interfícies de connexió tant d’USB-C com USB-A, així com vídeo HDMI, de xarxa per cable, i lector per a targetes SD i microSD.

Un dos en un que pot estalviar a molts gamers el fet de disposar d’una videoconsola i un ordinador com dos dispositius separats, encara que a un cert cost, perquè el model més bàsic surt per 925 dòlars (aproximadament la mateixa xifra en euros, depenent del canvi en el moment).

Queda per veure si els consumidors acceptaran aquest tipus de format més enllà de la màquina de Nintendo (l’Steam Deck de Valve encara no ha trepitjat el mercat), i si realment l’adoptaran com a ordinador de treball a més de com a màquina de joc, i l’impacte futur que això tindrà.

  • Compartir