• Compartir

Atenció conscient i ansietat

Antoni Lacueva. Biòleg. Professor Didacta PNL / antoni@mindfulness-barcelona.com
10 de març de 2022

Estem travessant un dels períodes de més ansietat que qualsevol de nosaltres pugui recordar. Ja sigui que enfrontem problemes tan públics com una pandèmia o tensions econòmiques i de guerra o aspectes tan personals com treballar i tenir els nens a casa, actualment molts de nosaltres ens sentim aclaparats i fora de control.

Segons Judson Brewer: “No es pot sortir de l’ansietat d’una manera racional.”

Aquest professor a Brown i investigador del MIT, director de Recerca i Innovació del Mindfulness Center i professor associat de Ciències Socials i del Comportament a l’Escola de Salut Pública de la Universitat de Brown i investigador afiliat del Massachusetts Institute of Technology (MIT), fa més de 20 anys que estudia com funciona el cervell i els mecanismes que ens porten al bucle de l’ansietat, pel qual com més ens preocupem més ansietat patim i com més ansietat patim més ens preocupem, cosa que acaba convertint-se en un hàbit.

Tots sentim ansietat. Ens fa humans. El problema és quant et dura i amb quina freqüència la pateixes.

Al llibre Desfer l’ansietat (Paidós), on exposa com abordar aquesta ansietat, Judson Brewer explica com erradicar l’ansietat utilitzant tècniques basades en les darreres investigacions sobre el cervell i petits trucs a l’abast de qualsevol.

Pensem en l’ansietat com en un tot, des d’una inquietud lleu fins a l’atac de pànic en tota regla. Però l’ansietat és la que impulsa els comportaments addictius i els mals hàbits en què caiem quotidianament per combatre-la com, per exemple, comprar compulsivament, menjar per estrès, procrastinar, és a dir, posposar les activitats, o submergir-nos a les xarxes socials…

El Dr. Brewer ens ensenya a conèixer el nostre cervell per descobrir els factors desencadenants de la nostra ansietat, a desactivar-los amb la pràctica simple però poderosa de la consciència i de la curiositat i a entrenar els nostres cervells utilitzant l’atenció plena i altres enfocaments que el seu laboratori ha demostrat que funcionen.

Amb més de 20 anys de recerca i treball pràctic amb milers de pacients, inclosos atletes i entrenadors olímpics, i líders al govern i els negocis, el Dr. Brewer ha creat un programa clar i molt pràctic que qualsevol podrà utilitzar per sentir-se millor.

La seva recepta: introspecció, curiositat i entendre com es genera l’ansietat per trencar allò que, considera, s’acaba convertint en un hàbit. Un que, com tots els hàbits, es pot modificar. L’ansietat pot ser modificada, com qualsevol altre hàbit

Què es pot fer per combatre-la?

Primer de tot, saber que es té. Perquè molta gent no n’és conscient.
Els sentiments que genera l’ansietat poden ser una mica ganduls. Per exemple, no descansar no és específic de l’ansietat. Però si comences a observar els teus propis hàbits o patrons de comportament –quantes vegades deixem coses per després o entrem a les xarxes per entrar o ens preocupem per alguna cosa?– pots anar mirant enrere, rastrejar com es generen i preguntar-te: “Per què faig això?” Hi ha una sensació d’ansietat, i ens ajuda a identificar què va disparar aquesta conducta.

I a partir d’aquí, conèixer-se i canviar dinàmiques, perquè un no es pot convèncer a si mateix per sortir-ne, per molt conscient que sigui de la seva situació i de com es genera.

Segon, ajudar a entendre com funciona el sistema de recompenses al nostre cervell i com és de poc gratificant preocupar-se.

En tercer lloc, trobar una alternativa millor que la preocupació, però que no sigui simplement distreure’ns d’aquesta preocupació, perquè això només ens distreu, sinó una cosa que ens tregui d’aquest bucle.

La consciència en si mateixa pot ser aquesta millor alternativa.

Estàs preocupat, t’entra ansietat i et preocupes per l’ansietat. Podem comparar com ens sentim en aquell moment amb la curiositat que ens fa pensar en les sensacions físiques que ens genera. I quan ens entra aquesta intriga, aquesta consciència ens ajuda a sortir del bucle de la preocupació i sentir-nos millor.

Entre la preocupació i la intriga, el nostre cervell prefereix sens dubte la intriga, així que d’una manera natural començarem a avançar en aquesta direcció per establir la curiositat com el nou hàbit.

Potser sembla una mica obvi, però Brewer assenyala que quan un està ficat en l’ansietat pot resultar difícil veure-la i entendre-la.

Imagina’t que sents un soroll a l’habitació del costat. Entres i és fosca, no saps què passa.

Però la curiositat et fa encendre el llum i veure-ho.

Aquest és el primer pas, entendre com funciona el cervell per poder-hi treballar.

  • Compartir