• Compartir

Arrenquen els carnavals

10 de febrer de 2023

Aquest divendres ja arrenquen les activitats del 42è Carnaval de Centelles amb la rua de les escoles, en què hi participen des de l’escola bressol fins als tres centres de Primària: Ildefons Cerdà, Xoriguer i Vedruna-Sagrats Cors, amb fi de festa a la plaça Major. Serà un tastet de la gran rua de dissabte, durant la qual ja no s’espera pluja –malgrat que des de l’organització ja han avançat que “si no plou molt sortirem igual”.

S’han inscrit per participar a la rua un total de 18 comparses, que aplegaran a l’entorn de les 1.100 persones disfressades, majoritàriament del poble o pobles veïns. “Estem satisfets de poder recuperar el nivell anterior a la pandèmia i estem segurs que tornarem a viure grans moments del nostre carnaval”, es felicita Anna Chávez, regidora de Cultura.

Enguany tampoc es retornarà pel mig del poble per acabar a la plaça, com s’havia fet anteriorment. El motiu principal, la mida del Portal de la Vila que dificulta el pas de carrosses grans. Així, la rua sortirà a les 5 de la tarda des de la residència d’avis i baixarà cap al Passeig, on pels volts de les 6 de la tarda es presentarà el rei Carnestoltes. Tot seguit la comitiva avançarà cap al poliesportiu passant pel carrer Clavé, el de l’Estació i el de Sant Francesc Xavier. A la placeta de davant el pavelló hi haurà el fi de festa amb ball de carnaval amb Banda Neon, amb entrada gratuïta, i es farà la proclamació de guanyadors a partir de 2/4 de 12 de la nit. Durant tota aquesta setmana hi ha hagut consignes esbojarrades del rei Carnestoltes per les xarxes socials i la web de l’Ajuntament.

Des dels seus inicis el Carnaval de Centelles se celebra una setmana abans del que marca el calendari, per afavorir que els centellencs i les centellenques puguin gaudir dels carnavals d’altres llocs.  
El Carnaval de Centelles tornarà a disposar de Punt Lila destinat a informar, sensibilitzar, prevenir i abordar agressions sexuals i violències masclistes i LGTBI-fòbiques.

La Santa Truja ja gruny a Ribes

El Carnaval més expansiu del Ripollès aterra aquest cap de setmana a Ribes de Freser, ja que comença dissabte i hi ha actes fins al diumenge 19 de febrer. La xerinola començarà a les 6 de la tarda a la plaça de l’Ajuntament, on arribarà el rei Carnestoltes amb els seus sis ministres per prendre el poder del consistori durant uns dies. Tot seguit, farà aparició la Santa Truja, de la qual enguany s’ha restaurat la miniatura. A continuació es farà el ball de la mort del porc de l’Esbart Eudald Coma, un berenar i música amb DJ Franxo.

Diumenge al migdia, a la plaça del Mercat, un dels moments més esperats amb la inauguració del monument del Carnaval, que sol estar relacionat amb la política catalana i sempre genera debat per la seva explicitat. L’any passat va causar molta polèmica per la figura del president Pere Aragonès esquiant i amb una torxa olímpica a la mà i just al darrere, el del govern espanyol, Pedro Sánchez. La festa acabarà amb un ball vermut. La setmana següent serà la de celebració de la festa de Carnestoltes.

Altres Carnavals

Sant Hipòlit centrarà la rua del Voltreganès diumenge al matí

Diumenge a partir de 2/4 d’11 del matí hi haurà la concentració de comparses del Carnestoltes del Voltreganès, que tot seguit iniciarà una rua pels carrers de Sant Hipòlit fins a espetegar al pavelló municipal de La Pista. A les 12 hi haurà un ball de Carnestoltes i a partir de la 1 se servirà una arrossada al mateix pavelló. Hi col·laboren les comissions de carnestoltes de les escoles del Voltreganès.

Karkamal, amb Pelat i Pelut de fi de festa, a Calldetenes

A Calldetenes el Carnaval té nom propi, el Karkamal. Aquest dissabte se’n viurà una nova edició, ja sense restriccions, amb sortida de la rua a partir de les 6 de la tarda des de la nau de la brigada. Pels volts de les 7 hi haurà la tradicional crema del Carnestoltes, lliurament de premis del concurs de disfresses i, tot seguit, un sopar popular a base d’entrepans de botifarra i formatge. Com a fi de festa, ball amb la rumba dels Pelat i Pelut.

Rua i concurs de disfresses a Sant Miquel de Balenyà

Aquest dissabte a les 4 de la tarda arribarà el rei Carnestoltes a Sant Miquel de Balenyà i encetarà una rua pels carrers del poble amenitzada per la Banda Patilla. A partir de les 6 arrencarà un concurs de disfresses, amb l’animació d’Ernest Codina. Després hi haurà ball i una barra amb entrepans i begudes. La festa està organitzada per les AFA Les Basseroles i El Menut, amb el suport de l’EMD de Sant Miquel.

  • Compartir