• Compartir

‘Apretar’

24 de febrer de 2023

Ens referirem al verb “apretar”. Segurament  a molts els sobtarà l’afirmació que el verb apretar en català és incorrecte. No és acceptable en cap context. No podem apretar res. És un castellanisme històric.

Per substituir aquest mot tenim un gran ventall de verbs, que utilitzarem segons el context. Moltes vegades, però, no és fàcil saber quin verb pertoca a cada cas.

Anem a esmentar-ne uns quants casos:

  1. Quan m’apreten els pantalons, hauré de dir que els pantalons m’estrenyen, em tiben, em van massa estrets. També les sabates, quan ens fan mal, no és que ens apretin sinó que ens van petites, ens estrenyen. També en sentit figurat, apretar-se el cinturó, haurem de dir s’han d’estrènyer el cinturó, s’han de cenyir el cinturó.
  2. Per apretar les dents haurem de dir serrar les dents, i amb els llavis i els punys hauríem de prémer els llavis i cloure els punys. Igual que una apretada de mans serà una encaixada de mans.
  3. A l’hora d’apretar un botó, una tecla, un timbre… què hem de dir?

Doncs podem prémer el gallet, polsar una tecla, tocar el timbre, picar també el timbre o una tecla (d’aquí ve el nom de faltes de picatge). També en el camp de la informàtica tenim clicar.

  • Ja en sentit més figurat, com direm apretar algú, en el sentit de forçar-lo a fer alguna cosa? Farem servir verbs com collar, pressionar, obligar, forçar…

Per exemple: si el nostre cap ens apreta, direm que ens colla, ens coacciona.

En canvi, quan parlem dels jugadors del Barça, direm que pressionen.

També tenir una agenda apretada serà una agenda atapeïda, molt plena, carregada, igual que si estem en un lloc molt apretats, serà molt estrets, apinyats…

  • També per expressar la intensitat de temperatura, quan diem que el sol apreta, ho canviarem per el sol pica, i en el cas que qui apreti sigui el fred, ens referirem al fet que el fred és ben viu.

Per acabar, algunes locucions que fem servir amb el verb apretar:

  • Apretar a córrer: arrencar a córrer / posar-se a córrer
  • Apretar el pas: apressar-se / afanyar-se / espavilar-se / córrer…

Aquests serien alguns dels usos del verb apretar, potser els més freqüents. Pel que fa als equivalents, són només propostes. N’hi poden haver moltes més (i poden variar en funció del context).

  • Compartir