Fragment del dibuix 'Dia de pluja'
  • Compartir

Any nou, vida nova

5 de gener de 2024

‘Gener és el mes vertader, perquè és el primer.’ ‘Refranys i geners són vertaders.’ ‘Si gener no neixia, l’any no s’acabaria.’. Això sí, amb la més que preocupant manca d’aigua, sort en tenim del fred. Fins al punt que, ‘pel gener, tanca la porta i encén el braser’. ‘Gener és alhora la clau de l’any. També és l’hereu de l’any… i desembre, l’avi’, per raons metafòriques òbvies. ‘El gener és el mes primer i, de tots, el més cavaller.’ Essent així, bo fóra assumir plenament el rerefons del títol. No puc entendre com a bona la tesi de l’anar fent. Hem de canviar coses. És clar que a millor!

‘Pel gener, el millor ofici és pastisser’; ‘pel desembre i pel gener, no siguis matiner’; ‘ves en compte i abriga’t com cal; ‘mata el porc pel gener, si vols que es conservi bé’. El consum de la carn d’aquest animal dona forces per resistir millor les temperatures baixes del termòmetre. Un element fonamental per al conreu, com entreveiem en alguns adagis: ‘Segons sia el gener, menjaràs el pa de l’any que ve’; ‘col de gener, bona com el corder’; ‘si vols ceba de diner, planta-la el gener’; ‘la lluna de gener la reina del cel és’; ‘glaçades de gener la terra estoven bé’; ‘aigua de gener, cada gota val un diner’.

Tant de bo que algun dels bons meteoròlegs televisius que hi ha a casa nostra anunciï aviat alguna good new! No endebades, ‘aigua al gener, tot l’any va bé’; ‘aigua de gener, cada gota val un diner’; ‘aigua de gener prenya l’oliver’; ‘de l’aigua de gener, ni una gota se’n fa malbé’; ‘pluja pel gener, blat a la sitja, vi al celler i oli a la pica també’; ‘si no plou pel gener, mal va el graner’. Al cap i a la fi, ‘pel gener, el camp llaurar, la vinya podar i el vi trascolar’… Aplicat a la resta d’oficis i/o costums usuals, se’ns gira feina. Començant per llistar un estol de bons propòsits. En ferm!

Menys regals per Reis i més empenta, esforç i canvis positius vitals en la rutina diària! L’amurament acomodatici no deixa d’ésser mal conseller a l’hora de tenir el coratge i la humilitat de decidir què representa aquesta reflexió meva en cada cas concret. Potser serà apuntar-se a gimnàstica. O estudiar idiomes. Llegir més. Fer un curset d’informàtica bàsica. Oferir-se a desenvolupar algun voluntarista… And so on.

‘Dia de pluja’, dibuix d’Arcadi Mas i Fondevila (1852-1934) / dipòsit: Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)
  • Compartir