• Compartir

‘Antes de la quema’, de Fernando Colomo

Joan Salvany
21 de juny de 2019

Film dedicat en cos i ànima a rendir homenatge a la simpàtica gaditana. Com una olla a 100º, Fernando Colomo, fi estilista de la comèdia pàtria, té en tot moment l’ebullició controlada, ordenant els gags que sorgeixen de cada vers de les chirigotas. Amb totes les vicissituds del cine espanyol, aquesta pel·lícula coral ens retrotreu als clàssics més antics.

L’element en què Colomo està més còmode és la indefinició amb què pot canviar de to en un moment. Amant dels perdedors, crea situacions originals inaugurant, un més, el gènere musical de la chirigota costumista i d’humor absurd. Com absurd pot semblar la barreja de peix i narcotràfic que no ha agradat a tot el món de la concha de plata. I que és el nexe entre el món laboral i els aturats estructurals.

Com gairebé tot Cadis, Quique és un tipus simpàtic i graciós a l’atur i apassionat pel carnaval. Compositor d’una de les chirigotas que més promet per al proper concurs, Quique intenta tirar endavant la seva família, amb una germana a la presó i una mare malalta d’Alzheimer, mitjançant la feina que li acaba de sortir en el major crematori de drogues d’Europa. Això atraurà l’atenció d’El Tuti, un narcotraficant que li demanarà ajuda per robar la mercaderia abans que sigui destruïda.

Sorgida a partir d’un concurs de guions, la història va captivar el veterà director Fernando Colomo (La Tribu), que ara la converteix en una entretinguda barreja de comèdia, thriller d’atracaments i drama familiar en el marc incomparable dels carnavals de Cadis. Algunes de les chirigotas més conegudes de la ciutat participaran en aquest film on un jove a l’atur i amb la responsabilitat de mantenir la seva desestructurada família és reclutat per un narcotraficant quan començar a treballar en una gran incineradora de drogues. A partir dels seus plans per robar la mercaderia d’aquest dipòsit abans no sigui destruït, el film elabora una trama plena d’humor, tensió i romanç. Amb Cadis, els seus racons més emblemàtics i la seva particular idiosincràsia com la veritable protagonista, aquesta pel·lícula premiada al Festival de Màlaga compta amb intèrprets com Salva Reina (El mejor verano de mi vida), Maggie Civantos (La pequeña Suiza) i Manuela Velasco (Rec 4: Apocalipsis) i Joaquín Núñez (Mi querida cofradía), que donen vida a un peculiar grup de personatges.

  • Compartir