• Compartir

#Ambveudedona, un cicle d’espectacles amb perspectiva de gènere

10 de febrer de 2023

Al voltant del 8 de març, el Dia Internacional de la Dona, va néixer el cicle #Ambveudedona, que arriba ara a la tercera edició. Un “compromís ètic i estètic”, en paraules de Bet Piella, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vic, perquè des de L’Atlàntida i a través de les arts escèniques es doni visibilitat a les qüestions de gènere. La tercera edició del cicle s’inicia aquest cap de setmana i s’allargarà durant tot el febrer i març amb una desena de propostes d’espectacles, que representen una oferta de prop de 5.000 localitats.

A través dels espectacles es donarà peu a reflexionar “sobre temàtiques diverses”, diu Montse Catllà, directora general de L’Atlàntida. La maternitat, per exemple, amb la Yerma del Teatre Lliure que aquest divendres obrirà el cicle. La pressió estètica i els trastorns alimentaris amb Nua, el monòleg de l’actriu Ann Perelló. L’exposició social o els límits que s’imposa a la sexualitat de les dones amb Scratch, dirigida per la vigatana Montse Rodríguez. El dol, amb el monòleg de la popular Paz Padilla, que no deixa de banda la comèdia però la fa molt més personal a El humor de mi vida. O les lluites obreres, amb una proposta per al públic familiar, Las Cotton, de la companyia basca Anita Maravillas.

Sens dubte, l’èxit del cicle ja abans de començar és La trena, l’obra protagonitzada per Cristina Genebat, Marta Marco, Carlota Olcina i Clara Segura, dirigida per aquesta última, que posa en escena el desig de llibertat compartit per dones de diferents cultures i orígens. La primera sessió programada per a l’11 de març va exhaurir ràpidament les entrades, i se’n va programar una segona per al 15 d’abril, amb la qual ha passat el mateix. El cicle passarà també per l’homenatge a una diva catalana com és Guillermina Motta, amb Guillermotta, espectacle que ja ha recollit diversos premis pel treball actoral del seu protagonista, Jordi Vidal. I per últim, una novetat de darrera hora que s’estrenarà a la Sala 4, l’espai virtual de L’Atlàntida. Es tracta d’una performance de La Churry (Gina Segura) amb el títol de La dona. Una visió des del clown. En total, dels 25 artistes que participaran en el cicle n’hi ha 21 que són dones (un 84%). És la concreció de la “igualtat efectiva” des del món de la cultura, segons Núria Vergés, regidora d’Igualtat.

A tot això cal afegir una constel·lació d’activitats programades per diferents agents culturals de la ciutat, una novetat del cicle d’aquest any. “Ho hem de poder treballar des de tots els àmbits”, diu Piella. La Biblioteca Pilarin Bayés, per exemple, farà un club de lectura d’un sol dia sobre La trena. El Seminari de Vic i Escènic Vic –que treballa dins d’aquest espai– proposen un cicle de trobades entre actors i estudiants de teatre que començaran amb l’actriu Ann Perelló. La UVic-UCC obrirà als espectacles de L’Atlàntida el seu Passaport Cultural per als estudiants. I l’Escola d’Art ha omplert el vestíbul de la Sala Joaquim Maideu, on es va presentar el cicle, amb “Evidència”, una mostra d’obres dels seus alumnes de cicles formatius entorn de la dona. Les llibreries de Vic també s’hi afegeixen amb punts expositius als seus establiments.

  • Compartir