• Compartir

“All or Nothing at All’

Solé
19 de febrer de 2019

De Frank Sinatra ja fa dècades que s’ha dit i vist pràcticament tot. Normal, si tenim en compte que estem parlant d’una de les estrelles pop més fulgurants del segle XX, amb una vida intensa i farcida de situacions excepcionals. Tot i així, la seva és una història tan potent, tan definitòria d’una època i un país, amb tanta influència artística, cançons immortals, ramificacions, reinvencions i personatges fascinants implicats, que és bo aprofitar qualsevol oportunitat per revisitar-la. I si l’oportunitat és un documental llarg, enciclopèdic, sucós, d’aquells per assaborir una tarda de diumenge de sofà i manteta, és imperdonable perdre-s’ho.

Dirigit per Alex Gibney i estrenat per HBO el 2015, All or Nothing at All exposa la vida i miracles de Frank Sinatra des dels seus orígens humils a Hoboken (Nova Jersey) fins a la mort, el 1998, convertit en una de les icones del segle que moria amb ell. Pel mig, la seva trajectòria sencera amb gravacions, concerts, els vessants de cantant, actor i empresari, l’Oscar de 1954, el període de Las Vegas, el Rat Pack i la tèrbola relació amb la màfia (de la qual el documental el deixa potser massa ben parat), una vida amorosa plena de rampells i terrabastalls, les davallades de popularitat i ressorgiments… tot. El fil conductor és el famós concert de jubilació de 1971 a Los Angeles; el director utilitza els títols d’aquell repertori com una guia per transitar la vida de l’artista, començant per la cançó que obre el concert i dona títol al documental: aquest O tot o res que expressa millor que cap altre la determinació, la valentia, la capacitat d’arriscar, la radicalitat en les decisions, el tenir les coses molt clares i encertar-la o equivocar-se espectacularment, el viure la vida a fons… qualitats que expliquen en bona manera qui era Sinatra, els seus nombrosos encerts i també les pífies.

All or Nothing at All és un documental clàssic: molta imatge d’arxiu (d’enorme qualitat), fragments d’entrevistes i testimonis de gent molt propera que aporten versemblança. Amb tot, el muntatge és molt àgil i el que explica enganxa tant que el temps passa volant. Insisteixo: busqueu un diumenge a la tarda, poseu Netflix i submergir-vos en la història increïble de Frank Sinatra. Qualsevol pot protagonitzar una pel·lícula sobre l’ascens a l’èxit amb músics, fans embogits, polítics, gàngsters, glamur, diners, amors tempestuosos i una banda sonora espectacular. Però només ell l’ha viscut de veritat.

  • Compartir