• Compartir

A punt per celebrar 25 anys de jazz a Vic

14 d'abril de 2023

L’any 1999, quan es complien sis anys de funcionament de la Jazz Cava, els seus promotors van voler fer un salt endavant amb la creació d’un festival de jazz que complementés la programació habitual. Així va néixer el Festival de Jazz de Vic, que enguany arribarà a la 25a edició, convertit ja en el més antic de Catalunya després dels de Barcelona i Terrassa. Amb el nom actual d’Alhambra Festival de Jazz, pel patrocini d’aquesta marca de cerveses, se celebrarà entre els dies 4 i 14 del proper mes de maig amb un total de 15 propostes. L’edició de l’aniversari, que dimecres es va presentar a la Jazz Cava, tindrà un caire especial.

El programa inclou nous destacats de l’escena catalana i internacional del jazz i les músiques improvisades. “Anar a trobar les fronteres amb altres estils és el que ens ha donat projecció”, recorda Jordi Casadesús, el director artístic del festival. Un tomb que es va produir a partir de l’edició de 2003, després d’haver començat en una línia menys avantguardista. Precisament serà un dels inspiradors d’aquesta nova línia, el pianista noruec Bugge Wesseltoft (fundador també del segell discogràfic Jazzland) el que obrirà la programació el dia 4 d’abril amb el clàssic concert solista de piano, el Pianíssim. El jazz nòrdic, que ha estat molt present en el festival, tindrà enguany a Vic un altre dels seus símbols, el grup Jaga Jazzist. Una formació de vuit membres “que feia anys que volíem portar”, diu Casadesús. I si hi ha algun altre músic que es pot considerar cap de cartell, aquest serà el britànic Tehon Cross. Toca la tuba, un instrument poc habitual en el jazz, i junt amb el seu quartet l’aproxima a influències africanes. “És el primer tast d’una nova línia del festival. La presència internacional es completa amb la trompetista finesa Linda Fredriksson i el bateria nord-americà establert a Berlin Joe Smith, en format de trio, que gravarà en directe un disc a la Jazz Cava per al segell Underpool Records. Del panorama nacional, destaquen els pianistes Jordi Matas i Roger Mas amb les seves formacions, les saxofonistes Irene Reig i Kika Sprangers o el bateria Òscar Domènech. La Jazz Cava també recuperarà una formació pròpia, la Jazz Cava Ensemble.

A L’ETC I L’ATLÀNTIDA

Una novetat del festival és que alguns dels concerts es faran fora de l’entorn de la Jazz Cava, a l’ETC (Theon Cross) i a L’Atlàntida (Jaga Jazzist). “La xarxa d’equipaments culturals de la ciutat es posa a disposició de tots els projectes”, diu Bet Piella, regidora de Cultura.

  • Compartir