• Compartir

L’obsessió de la revenja, la negació de l’oblit

Joan Ríos
7 de setembre de 2020

En Michel volia ser miner, com el seu germà, en Jojo, i l’explosió del pou de Saint-Amé, a la mina de Liévin-Lens, el 27 de desembre de 1974, que va provocar la mort de quaranta-dos miners a causa de la negligència en la seguretat, va produir un gir brusc en la vida del jove personatge. El maleït grisú s’ho va emportar tot. El gas invisible va deixar vídues i orfes, desgràcia i dolor.

Abans de començar tot, quan el germà gran decideix optar per la dura feina de menjar-se les muntanyes, el pare l’adverteix: “Això és el que vols, Jojo?, Dinyar-la… amb les ulleres enfonsades a la cara i els dits soldats per la calor?… Tu no aniràs al carbó, aniràs al dolor” (pàg.19). És el preàmbul del que passarà, és l’avís de tot plegat.

En una prosa impactant, de frases curtes i contundents, Sorj Chalandon, periodista tunisià, perfila un estil literari molt propi, en un llenguatge senzill, definit en les anteriors novel·les també de base històrica sobre fets ocorreguts a la segona meitat del s.XX. És el cas de Retorn a Killibegs (2011), ambientada a la Irlanda del Nord i La quarta paret (2013) a l’entorn de la guerra del Líban dels anys 80.


El dia abans, narrada en primera persona, ens parla d’obsessions, decepcions, desitjos i pors, de pèrdues i solituds, d’admiracions i de fracassos, d’amors i venjances. Ja des del primer capítol serem part d’aquella mina que es menja l’home, serem cos del miner que s’empassa la muntanya. I pels desconeguts en aquests camps, aprendrem moltes coses.
Serem testimonis del declivi d’una part molt concreta de la classe humana, d’un fer que menysprea la classe obrera, de l’oblit imposat. “Ens han confiscat el dol…” (pàg.70)
Els pensaments d’en Michel ens enxamparan i no ens deixaran lliures ni un sol instant. Fins que un punt de gir inesperat, magistralment definit, ho canviarà tot. Una tècnica rabiosa de saviesa i delicadesa, que només els escriptors a l’alçada de Chalandon són capaços de construir, sorprendrà el lector. I la qualitat s’ho val.

Sorj Chalandon, un novel·lista únic, ens ensenya a reviure uns fets històrics des d’un punt de vista molt personal, com a les anteriors novel·les. Llegiu-lo a poc a poc, gaudiu de cada frase, afirmació o exclamació, i sense adonar-vos-en, us endinsareu en la pell, en el cor i en el pensament, en el més profund de cadascun dels seus personatges.
Si hi ha novel·les per excel·lència, El dia abans n’és una. Llegiu-la i gaudiu-la.

EL DIA ABANS
Autora: Sorj Chalandon
Traducció: Josep Alemany
Editorial: Edicions de 1984
Col·lecció: Mirmanda
Any d’edició: Barcelona, setembre de 2019
Nombre de pàgines: 306

  • Compartir