La gramàtica del català ha generat polèmica. La nova Gramàtica de la llengua catalana sortirà el 23 de novembre i tindrà caràcter normatiu. La referència normativa era la gramàtica catalana de Pompeu Fabra, publicada per l’IEC l’any 1918. Per tant, fa 100 anys.
El que ha aixecat més polèmica és la supressió del 90% dels accents diacrítics; per tant, es passarà de 150 a 14.
L’accent diacrític serveix perquè dues paraules que s’escriuen igual però es pronuncien diferent i tenen significats diferents es puguin distingir. La funció del diacrític servia per desfer l’ambigüitat però la majoria d’ambigüitats, segons els estudiosos, desapareix pel context.
La polèmica s’ha generat perquè alguns s’ho miren des de la distància i consideren que no té cap transcendència, és un pas important, que l’hem de fer. D’altres diuen que l’ortografia és un tema molt sensible perquè ens remet a l’aprenentatge i a la nostra infantesa. Els entesos diuen que si l’IEC ha arribat a aquesta reforma és perquè s’ho ha rumiat molt.
A part del diacrític, la gramàtica també porta altres canvis, com la duplicació de la r en certs molts (erradicar, corresponsable) o també la qüestió del guionet.
L’aplicació es farà al llarg de cinc anys.