• Compartir

La ‘birra’ més lluçanenca

22 de novembre de 2024

És fresca, fàcil de beure i amb un punt d’amargor molt baix, el que li dona precisament el llúpol fresc i que la fa “inigualable”. Així descriu Emili Gutiérrez, propietari de la microcerveseria Kibus, d’Olost, l’última cervesa que ha tret al mercat: la Collita 24. Una cervesa amb una singularitat que la fa única: està elaborada amb lupulina acabada de collir de la primera plantació de llúpol que aflora a Osona i el Lluçanès, en concret a Lluçà. Una connexió cervesera d’autèntic quilòmetre 0.

Aquest projecte de conreu de llúpol és encara primarenc. Al darrere hi ha Glòria Roig. Filla de la històrica pastisseria La Colmena de Barcelona, Roig no va seguir l’estela dolça familiar i es va decantar pel sector primari. Va estudiar Enginyeria Agrònoma a Lleida. L’any 2015, buscant espai per posar en marxa la seva pròpia explotació, va espetegar –amb la parella i els fills– al mas de la Torre del Castell, a Lluçà, una finca amb 30 hectàrees de cultiu i 100 de bosc. Per complementar el conreu de cereal, farratge i colza, es va introduir en el món de les plantes aromàtiques. Entre 2016 i 2017 va plantar fins a 2,5 hectàrees bàsicament de tarongina, a partir d’un model d’agricultura regenerativa i ecològica, que li està donant bons resultats.

Fa un parell d’anys va conèixer Albert Vilardell, l’emprenedor gironí que lidera Biolupulus, un grup de productors que s’han unit per oferir als cervesers un llúpol ecològic i de qualitat. Cada productor està especialitzat en una varietat, la que li suggereixen en funció de les condicions de cada finca. En l’actualitat, el projecte conrea unes 25 hectàrees. Una d’elles, la que va plantar Glòria Roig, de la varietat Admiral. Aquest setembre va sumar la primera collita, encara molt bàsica, d’uns 16 quilos. La sequera i la intrusió dels senglars –“vaig haver de replantar dues vegades”, recorda– li han fet la guitza. És conscient del pa que hi donen, al sector primari. A més, “són projectes que volen de tres a quatre anys per donar resultats per fer girar la roda”. Roig admet que el cultiu de llúpol és encara “una cosa molt nova” a Catalunya i la producció és testimonial –a Europa els reis són Alemanya, Bèlgica, Anglaterra o França, i al conjunt de l’Estat el principal productor és Castella i Lleó–.

Un dels handicaps, a banda de disposar d’aigua suficient, és que requereix d’una inversió inicial notable. En el seu cas ho va poder finançar, en part, a través dels plans de millora de la competitivitat de les explotacions agràries –a banda del fet que, gràcies al cultiu de tarongina, ja disposava d’assecador–. De moment, Roig recull i asseca el llúpol i és Biolupulus qui en fa la distribució. Ara mateix, no coneix cap altre productor que en comercialitzi a Osona i el Lluçanès.

En conèixer aquest projecte veí, Emili Gutiérrez, que ara fa quatre anys va obrir la microcerveseria Kibus a Olost, no va dubtar de posar-s’hi en contacte. Tenia una excusa: presentar-se a la primera edició del Biolupulus Harvest Cup, un concurs de cerveses fetes amb llúpols collits fins a 24 hores abans de l’elaboració. En el seu cas, tot just en van ser tres. El mateix Gutiérrez va participar en el desgranatge, a mà, de la flor del llúpol. Aquesta lupulina made in Lluçà –sumada a una que es conrea a Llagostera– van ser la base per a l’elaboració d’aquesta nova cervesa que ha batejat amb el nom de Collita 24, i de la qual ha tret al mercat 1.500 ampolles.

Gutiérrez va poder presentar el producte en la darrera edició del Gastronomic Forum Barcelona, a principis de mes. Tot i que no li va servir per guanyar el concurs, sí que li ha permès d’encetar una col·laboració de proximitat amb Glòria Roig que espera que vagi a més. De fet, un dels reptes de Kibus és acabar confegint una cervesa 100% del territori. En aquest sentit manté converses amb Mas Terricabras, d’Oristà, per aconseguir una petita producció de l’últim ingredient de quilòmetre 0 que li faltaria, l’ordi cerveser.

  • Compartir