El manual de dibuix definitiu
Autor/ Il·lustrador: Enric Lax
Editorial: Ekaré
Lloc i any d’edició: Barcelona, 2023
Nombre de pàg.: 91
És molt fàcil: primer fas una tetera de perfil i hi fas un ull i un ullal. Després hi incorpores una rodona, la panxa, i hi afegeixes quatre potes, una cua i, vet-ho aquí, ja tens un elefant. Com?
Aquest és el plantejament que fa l’il·lustrador Enric Lax (Granollers, 1992) per ensenyar-nos a dibuixar. Són uns exercicis que busquen més aviat arrencar-nos un somriure, desinhibir-nos. L’autor ha seguit la corda a l’il·lustrador anglès Alexis Deacon (How to draw a crocodrile, The Guardian, 2012) per desenvolupar braç a braç amb l’editorial un divertit manual de dibuix on l’interès principal rau en com el narrador interpel·la directament el lector, reptant-lo a representar diferents elements, els uns a partir dels altres, com un joc. És una demostració de com podem anar desplegant el nostre enginy fins a trobar solucions davant d’un problema aparentment impossible de resoldre. Amb el seu acompanyament, tot sembla fàcil fins que arriba la crisi perquè no surt el dibuix que voldríem. Aleshores Enric Lax ens recomana aturar-nos per tornar-ho a intentar més tard, seguint la premissa de la seva àvia: “Dibuixar és com anar en bicicleta, xiular o fer una truita”.
Les il·lustracions estan realitzades amb un traç espontani, amable, que s’adiu amb el to del narrador. La tècnica utilitzada és ploma i tinta xinesa amb un acolorit digital a partir d’una paleta de colors molt acotada, subjectiva, de tons suaus i càlids. És interessant l’encadenament visual que es va fent de cadascun dels elements dibuixats per separat fins que acaben en una doble pàgina on conjuntament ens aporten un nou significat.
Tot i la intenció paròdica d’aquest manual, paradoxalment ens transmet alguns dels principis bàsics d’aquesta disciplina: no es tracta únicament d’intentar fer imatges tècnicament perfectes, realistes, sinó de desenvolupar un llenguatge gràfic que ens permeti reflexionar i interactuar amb el nostre entorn, en un procés de prova i error, per arribar a comunicar idees i pensaments amb certa precisió.
De bell nou, l’editorial Ekaré ens sorprèn i ens transporta cap a nous horitzons apostant tant per la qualitat de continguts com pel disseny. És un llibre que recomanem de llegir en moments compartits, amb un paper i llapis a mà per aventurar-nos també a esbossar les formes més inversemblants que se’ns acudeixin: de vegades l’absurd pot ser un bon aliat.