• Compartir

Un arròs precuinat de xef

27 de setembre de 2024

La proposta és clara: seguir unes instruccions molt bàsiques per, en 10 minuts, poder menjar a casa la mateixa paella d’arròs que et servirien a Can Fortuny, de Centelles, un dels nous restaurants amb projecció de la comarca. És l’arròs precuinat Socarrat, la marca que acaben de treure al mercat el cuiner Gerard Fortuny i la firma osonenca de carnisseries Girbau.

“Soc un fanàtic dels arrossos i la idea feia temps que em ballava pel cap”, explica Gerard Fortuny, xef de Can Fortuny. Sovint es preguntava: “Si quan el precuinem per al restaurant aguanta bé, com es podria envasar perquè es pogués vendre?”. La resposta ha sorgit arran de la complicitat amb Oriol Girbau, quarta generació de la centenària nissaga de xarcuters Bayés, de Tona, reformulada a partir de 1993 sota la firma Girbau. L’empresa, especialitzada a desossar i assecar pernils, compta actualment amb botigues a Centelles, Tona i Vic i, a banda d’elaborar embotits frescos i curats, s’ha anat introduint al sector dels plats preparats. Per consolidar-se en aquest àmbit “buscàvem un punt de qualitat que ens fes més forts”. Per això, la idea de Fortuny, elaborar un arròs precuinat amb segell, els anava com anell al dit. “Ell és la nostra matèria primera, qui sap cuinar, nosaltres hi aportem la logística i l’aparador”, diu Girbau. El producte final, resultat de més de vuit mesos de “proves”, és a les prestatgeries de les botigues Girbau des de principis de setembre.

“És molt important seguir els passos tal com estan descrits”, adverteix Fortuny. Les instruccions venen recollides en un codi QR imprès al mateix envàs. Per la resposta “molt bona” de la clientela d’aquests primers dies, la clau és “la correcció de sal”, aconsella Fortuny. L’ideal és completar l’elaboració en una paella d’entre 30 i 40 centímetres –són racions per a dues persones– per tal que “quedi una capa molt fina d’arròs”. El producte disposa de caducitats curtes perquè “no conté additius ni ha estat pasteuritzat”.

De moment n’han fet una primera especialitat, la de l’arròs amb sèpia, i únicament es ven a les botigues del grup Girbau. “D’entrada la producció és limitada perquè no es tracta de vendre moltes racions sinó que surti bo i el client quedi satisfet”. Tots dos ja avancen, però, que la iniciativa neix “amb ambició” i que l’aposta és fer créixer la marca Socarrat. D’una banda, oferint altres productes precuinats, com la pasta, “sempre partint d’aquesta premissa de la qualitat”; de l’altra, estenent els punts de venda. El repte, dotar sector dels precuinats de propostes gurmet.

Amb projecció

Gerard Fortuny va obrir Can Fortuny a la plaça Major de Centelles l’abril de l’any passat, i amb només 27 anys s’està fent un nom entre els cuiners amb projecció de la comarca. Membre d’Osona Cuina, havia recorregut mitja dotzena de restaurants amb estrella Michelin durant la seva etapa de formació. Avui comanda un equip de nou persones, amb Clàudia Piedrabuena com a cap de pastisseria i Mauri Mallol com a segon de cuina.

  • Compartir