• Compartir

Setcases estrena la temporada amb la Festa del Bolet

13 de setembre de 2024

La Festa del Bolet que des de fa 32 anys se celebra a Setcases donarà la benvinguda a la temporada tradicionalment més forta pels micòlegs. Les jornades de dissabte i diumenge al municipi de la Vall de Camprodon acolliran un Mercat d’Artesans que animarà l’activitat dels amants dels bolets.
La recerca que es farà per les muntanyes properes es portaran a la Sala dels Estudis, on hi haurà l’exposició i classificació de les espècies trobades per part de la Societat Catalana de Micologia, que també assessorarà els assistents i els resoldrà els dubtes que puguin sorgir. Els mateixos responsables de l’entitat oferiran la conferència “Bolets comestibles, possibles confusions”, dissabte a la tarda a la sala d’actes de l’Ajuntament de Setcases. Completarà la jornada de dissabte els inflables per als més petits, i l’animació i concert matinal dels Xarop de Canya.

Fa una setmana que el moviment de boletaires està prenent cos, després d’un estiu bastant plujós, que augura una bona temporada sempre que les temperatures no baixin considerablement i que hi hagi algunes noves precipitacions. El ripollès Joan Serrano ja ha fet tres sortides per buscar-ne, i explica que “en comparació amb l’any passat estem tenint una bona arrencada”. Ara mateix els bolets es troben sobretot en cotes altes.

A la Vall de Camprodon s’estan recollint força ceps, però espera que “aviat també trobem bolets al Baix Ripollès”. El que sí que ha arribat són els boletaires. A la zona de la Molina, on ha pujat a collir-ne, “vaig comptar fins a 38 cotxes aparcats en un tram de tres quilòmetres”. La mateixa situació es produeix també a Collabós, motiu pel qual Serrano no dubta a qualificar aquesta afició de “massificada”.

Bolets al mercat de Vic


Les parades del mercat de Vic sempre són un bon baròmetre de la temporada boletaire, que tot just acaba d’arrencar. “Comencen a sortir; de moment anem bé, però es cullen molt a punt”, apuntaven dimarts Pere Salvans i Dolors Ribé, de Sora, que fa 35 anys que planten al mercat ambulant de Vic. Ho asseguraven, però, amb la boca petita: “Estic espantat amb l’amenaça de vent i fred per aquests dies, veurem com afecta els bolets”, advertia Salvans. L’esperança és trencar amb la dinàmica de les últimes temporades, presidides per la sequera, que no han estat bones. I és que ja se sap que el bolet “depèn del clima”. I una altra constatació, “els boletaires de debò ens anem fent vells i no hi ha relleu”.

  • Compartir