• Compartir

El novè festival Ex Abrupto de Moià aborda la violència mitjançant l’art

5 de juliol de 2024

El concepte de la violència –les violències– travessa bona part de les propostes que es podran veure aquest divendres i dissabte a l’Ex Abrupto de Moià. La novena edició del festival d’arts experimentals de Moià ha fet aquesta proposta als creadors que hi participaran amb instal·lacions, performances i arts sonores, fins a completar prop d’una quarantena d’ofertes que es desplegaran en diversos escenaris.

La mirada creativa intenta anar un pas més enllà de l’obvietat. La violència són fets concrets però n’hi poden haver de més subtils? “Què entenem per violència, quines respostes pot tenir aquesta qüestió?”, diu Nerea del Campo, de l’equip comissarial de l’Ex Abrupto. Es veurà sobretot en una de les imatges que més identifiquen el festival: les instal·lacions que dissabte es despleguen en escenaris no convencionals, com els baixos de cases particulars del carrer de Sant Sebastià, i d’altres com l’espai de creació A Cobert o la galeria d’art i estudi La Gallery. Hi ha noms coneguts com els del fotògraf Joan Fontcuberta i la sèrie Freak Show, la xilena Olympia Loló i les seves Dones oblidades de dones en presons del Brasil, barrejats amb altres com els vigatans OKData, que han treballat amb el Sindicat de l’Habitatge del Moianès, amb una instal·lació sobre la violència que suposa l’alt cost del lloguer a la comarca.

Aquest últim seria un exemple de la implicació que Ex Abrupto busca amb col·lectius del Moianès, i que es tradueix en altres propostes del festival. Com és el cas dels artistes visuals Marta R. Chust i Roc Domingo, que en col·laboració amb l’entitat ecologista El Fanal presentarà El perímetre de la llum, fruit d’una recerca sobre els cinc projectes fotovoltaics previstos a la comarca. O també nddr3 (Andrea Badia), que s’ha submergit a l’arxiu de Moià per oferir les Geologías del olvido, en què les fotografies històriques són punt de partida per crear un paisatge nou, essència del paisatge moianès. “Treballar amb col·lectius de Moià és una de les característiques del festival”, diu Nerea del Campo.

També d’un altre col·lectiu, en aquest cas Me Siento Extraña, ve la programació d’arts sonores, que tindrà com a escenari el Parc Municipal. Aquesta iniciativa nascuda a Barcelona vol agrupar dones, lesbianes, persones no binàries i altres identitats dissidents que no se sentien identificades amb els espais culturals habituals i normatius i han anat creant la seva pròpia oferta.

L’Ex Abrupto inclourà, com és habitual, el mercat d’autoedició i la novetat de l’Ex Abrupto Canalla, una oferta per a infants amb tallers artístics diversos que també s’ubicarà al Parc Municipal.

No us perdeu…

L’INAUGURAL
Encara que el gruix sigui dissabte, l’Ex Abrupto s’inicia divendres amb la trobada entre la música electrònica de Shoeg i l’Orquestra de Cambra del Moianès, que presentaran conjuntament l’espectacle Cocoon a l’església de Santa Maria.

ABEL AZCONA
Sempre controvertit, l’artista navarrès està immers fa anys en un procés de recerca de la seva mare biològica, Néixer sense mare. Creació i biografia són indestriables, i el procés ha donat com a resultat localitzar aquesta dona. A Moià, la podrà sentir, en un pas cap a la trobada física que serà més endavant. En el procés hi han participat la mateixa Nerea del Campo i el director artístic de l’Ex Abrupto, Eudald van der Pla.

L’HORIGINAL
La pressió especulativa va obligar el bar Horiginal, el setembre de l’any passat, a marxar del Raval. Era un punt de referència pels seus recitals de poesia setmanals, i una de les programadores era la poeta manlleuenca Raquel Santanera. Amb dues escriptores més, Laia Carbonell i Maria Sevilla, presenten Barcelona Porqueria: crònica d’una (h)expulsió.

  • Compartir