• Compartir

El sommelier David Seijas relata en un llibre com ha hagut de superar l’addicció a l’alcohol sense deixar l’ofici

14 de juny de 2024

El 2006, David Seijas (Seva, 1980) guanyava el Nas d’Or, concurs que l’acreditava com a millor sommelier de l’Estat i, durant 12 anys, va tocar el cel professional treballant per El Bulli de Ferran Adrià i Juli Soler, un dels millors restaurants del món. Darrere la cara pública de l’èxit, però, s’hi covava un infern particular: l’addicció, precisament, a l’alcohol. Conjugar aquesta contrasentit vital li ha costat set anys de “lluita”, en un procés que ara ha volgut esventrar en el llibre Confessions d’un sommelier (Ara Llibres), que es va presentar dimarts a Barcelona, i on també repassa tota la seva trajectòria.

“Aquest llibre és com una manera de tancar els anys de teràpia”, explicava de Casa del Libro de la rambla de Catalunya, acompanyat pel mateix Adrià i del també reconegut sommelier Ferran Centelles, amb qui van compartir bona part d’aquella etapa a El Bulli.

Seijas va rememorar com, durant anys, anava intuint la seva relació tòxica amb l’alcohol. “Al principi et penses que ets Superman, mires de negar-ho i et vas enganyant a tu mateix, fins que t’adones que ja no ets el pilot de la teva vida, que tot gira al voltant del consum i entres en una mena de roda maquiavèl·lica.” En el seu cas, es donava la paradoxa d’haver de conviure-hi treballant dins el sector del vi, on parlar d’alcoholisme esdevé “tabú”. Fins que el cos li va dir prou, “i explotes”. Reconèixer l’addicció va ser un primer pas. El més difícil de tot, “admetre que serà un problema per sempre més; quan entens això, el teu cervell fa un clic”. Seijas, a més, va optar pel camí més complicat –“ningú em recomanava que seguís en el món del vi”–, el de conjugar el procés de desintoxicació amb la “passió” pel seu ofici. I, tot i les “mil recaigudes”, se n’ha sortit. “La lluita ha valgut la pena”, deixava anar dimarts emocionat i acompanyat per tota la família. És el principal missatge que vol transmetre amb el llibre: “Es pot”.

“T’has obert. Aquest llibre és d’una gran generositat; ajudarà molta gent, perquè molts no expliquen aquesta problemàtica; és tota una lliçó de vida”, li va agrair Adrià. “Si inspiro a una sola persona, ja haurà pagat la pena”, li va respondre Seijas, que el 2017 va encetar nova etapa com a elaborador dels seus propis vins, sota el segell Gallina de Piel. Dimarts se’n va fer un tast, “tant amb alcohol com sense”.

  • Compartir