Els Tonis de Taradell tornaran a lluir el seu patrimoni aquest diumenge. Serà un passant dels Tres Tombs amb menys carros, una quarantena, i és que, tal com explica Josep Preseguer, president dels Tonis de Taradell, “moltes persones han deixat de tenir animals per tirar els carros. A Taradell mateix, d’una desena que n’hi havia, ara només en sortiran quatre”. Tot i que en els darrers dies “ens n’han ofert, no volem córrer i tornar enrere”, explica Preseguer referint-se al protocol de benestar animal que segueixen des de fa tres anys i del qual els Tonis de Taradell van ser pioners. Al llarg d’aquests tres anys s’han anat introduint millores a la festa, en aquest sentit: “Hem de créixer a poc a poc, amb animals que estiguin acostumats a la gent i als carrers, que s’adaptin a la festa”.
Tot i la reducció de carros al passant, amb la benedicció a 2/4 de 12 del migdia, els Tonis de Taradell exposaran la resta del seu patrimoni al carrer. En diversos punts del poble es podran veure la resta dels carros que els Tonis conserven a l’Alzinar de la Roca així com d’altre material. La festa, però, ja començarà aquest divendres, amb l’hora del conte a la biblioteca i un taller de cistelleria, la temàtica central d’enguany. Dissabte al matí es realitzarà un programa especial dedicat a la festa dels Tonis a Ràdio Taradell, mentre que a les 5 de tarda s’inaugurarà l’exposició sobre la cistelleria. Entre les 6 de la tarda i les 8 del vespre es farà la presentació de la festa a Can Costa, amb el pregó a càrrec de Laia Aguilà, es lliurarà el Convidat i el Toni d’Honor a Marta Lloret i a la pel·lícula Alcarràs, respectivament, i es coneixerà el nou hereu. El mateix dissabte a partir de les 8 del vespre es farà el tradicional tast del porc i a 2/4 de 9 es podrà veure l’espectacle Els llops d’Àngel Guimerà. En Manelic a Taradell.
D’altra banda, Manlleu també escalfa motors i aquest divendres Gerard Autet farà el pregó, a les 9 a l’auditori del carrer del Pont.
La manca de relleu generacional és la causa principal del degoteig de passants que s’han anat deixant de fer a Osona, on la festa sempre havia tingut un fort arrelament. En alguns casos, l’aturada obligada per la pandèmia n’ha estat el detonant.
És el cas de l’Esquirol, que acostumava a obrir el programa comarcal. L’any 2020, just abans d’esclatar la covid, van celebrar l’últim passant. L’any passat, quan la pandèmia remetia, ja no la van recuperar. El motiu, la manca d’efectius per tirar endavant la històrica festa. El mateix Ajuntament ha intercedit per mirar de trobar relleu a la junta, però fins ara no s’han obtingut resultats. “Hi ha cert interès, però ningú que es vulgui posar al capdavant”, reconeix l’alcalde, Àlex Montanyà.
També han tornat a caure del calendari d’enguany els passants de Calldetenes i Vic. En el cas de la nova Associació Tres Tombs de Vic, que l’havien recuperat el 2018, no descarten reprendre la festa de cara a l’any que ve. En els últims 20 anys han desaparegut altres passants com els del Voltreganès, Sant Vicenç o Tavèrnoles.