• Compartir

‘Mindfulness’, més que una moda!

Antoni Lacueva
30 d'octubre de 2018

Mindfulness es pot definir com el mètode que permet prestar atenció de forma particular a cada moment, de manera conscient i sense judicis. És estar present amb el cor en el que passa moment a moment. Sense estar en una altra cosa, sense pilot automàtic, suspenent els judicis i sense reaccionar al que agrada o desagrada de forma impulsiva.

Mindfulness és bàsicament viure la vida com és, notant aquest miracle, però sense deixar d’actuar de forma eficaç, amb sentit.

Més que un mètode es tracta d’un estat de consciència diferent que consisteix a ser conscient del discórrer de la ment moment a moment, mantenint l’atenció de manera primordial en el present, aquí i ara.

És una atenció nua, oberta, amable, afectuosa, compassiva cap a tot el que passa dins i fora.
És una capacitat humana bàsica i universal, que reconeixen totes les tradicions del món, de qualsevol índole i que podríem anomenar la consciència pura. Fer el que faig adonant-me del que faig.

En tractar-se d’una capacitat universal i humana, per practicar-lo només cal voler fer-ho, només cal decidir incorporar-lo al dia a dia i comprometre’s amb aquesta decisió. Cada persona realitzarà aquest procés de forma diferent, encara que tenim la sort de disposar del programa creat per Jon Kabat-Zinn, el Mindfulness Based Stress Reduction – MBSR, que ens dona un protocol estandarditzat a impartir per instructors certificats a tot el món.

Quins beneficis em facilita la pràctica de mindfulness?
Físicament: potencia el sistema immunitari i la producció d’anticossos (atenua la secreció de cortisol en resposta a l’estrès), entre altres efectes. I produeix vitalitat alhora que un estat relaxat.
Mentalment: permet arribar a captar la realitat d’una banda, i la forma en què la nostra ment la deforma per l’altra. Aporta concentració, calma, serenitat i pau.

Emocionalment: empatia i restabliment de l’equilibri emocional. Afavoreix els estats d’ànim positius. Genera bona capacitat de fer front a emocions i situacions negatives.

En l’àmbit relacional: facilita el coneixement d’un mateix a través de la comprensió de la pròpia experiència. Fomenta una actitud bàsica de respecte i amor cap a si mateix i cap a tots. I afavoreix les relacions sanes, a través de mecanismes com l’empatia incrementada i l’equilibri emocional.

  • Compartir