• Compartir

‘4 latas’, de Gerardo Olivares

Joan Salvany
17 de març de 2019

Quan es vol analitzar la societat, la seva dependència i la seva falta de llibertat a través d’una road movie sempre passa el mateix. Com que la carretera és de tots i som molts, acaba faltant-nos temps per treure conclusions de tots, i més en el desert. I és el que li passa a Gerardo Olivares en la seva introspecció en si mateix a través del seu entorn en el seu primer llargmetratge.

L’època més feliç d’un home va ser fa 32 anys, quan, junt amb els seus amics, travessaven el desert del Sàhara en cotxes que després venien al seu destí. Després d’anys sense saber d’ells rep una carta de la dona d’un d’ells, que viu a Mali, on li comunica que està greument malalt i que un dels seus últims desitjos és tornar-los a veure. D’aquesta manera, els dos aniran a trobar-lo, com als vells temps a bord del Renault 4 (4 llaunes) que ara pertany a la filla.

L’avui en dia reputat guionista i director espanyol Gerardo Olivares (El faro de las orcas) va explotar el seu costat més aventurer en la dècada dels 90, quan va recórrer el món en un camió rodant documentals que després van ser emesos en prestigioses cadenes internacionals. En aquella època va conèixer una pràctica que es remuntava fins als anys 70, que portava a comerciants francesos a travessar el Sàhara en vehicles de segona mà per després vendre’ls a Mali o el Níger per quantitats en alguns casos fins a cinc vegades superiors. Aquelles històries que va sentir de la mà dels seus propis protagonistes serveixen com a base per aquesta emocionant road movie ambientada en la sorra africana. 4 latas reuneix l’afany explorador amb la nostàlgia del que pensa que qualsevol temps passat va ser millor, a través d’una amistat perduda entre els anys que tornarà a ressorgir en un últim, perillós i catàrtic viatge.

Hovik Keuchkerian (El hombre que mató a Don Quijote), Jean Reno (La chica en la niebla) i Enrique San Francisco (Sin rodeos) interpreten a aquests camarades. Els acompanyen Susana Abaitua (Viaje al cuarto de una madre), Francesc Garrido, Juan Dos Santos i Arturo Valls.

  • Compartir