Nona Arola, amb Tempus Trio (Marta Tió, Ricard Rovirosa i Ferran Bardolet)
  • Compartir

25 anys de clàssica a Moià

10 de març de 2023

El dia 3 de maig de 1997, un jove Albert Guinovart feia un concert de piano a l’auditori de Sant Josep de Moià, amb peces pròpies i d’Enric Granados. Era el primer que organitzava la nova delegació de Joventuts Musicals (JJMM), i la notícia d’EL 9 NOU explicava que l’entitat “aviat tindrà legalitzats els estatuts”. Al cap de més de 25 anys, continua viva i a aquell concert n’han seguit molts més, fins a mig miler llarg. La celebració és aquest dissabte amb un d’extraordinari, tant per la formació –Tempus Trio, ara vinculats a Moià com a grup resident de JJMM– com per la peça que interpretaran, el Triple concert de Beethoven.

Nona Arola és l’actual presidenta de JJMM a Moià, càrrec en què va rellevar l’històric activista cultural Enric Oliveras. Ja formava part de la junta, ha treballat professionalment al voltant del món de la música clàssica, i creu que “l’èxit nostre ha estat tenir una programació regular”. Mantenir-la durant 25 anys en una comarca petita com el Moianès és gairebé un miracle. I de fet, es manté com a únic grup de JJMM constituït entre les comarques del seu entorn (a Vic n’hi havia hagut fa molts anys, i a Súria també, però va desaparèixer). “És una cursa de fons, subsistir no és fàcil i a vegades els ajuntaments mateixos són els que fan la competència com a programadors de concerts.” No és el cas de Moià, “perquè aquí tenim el seu suport”. JJMM de Moià es manté gràcies als seus 168 socis –no només de la comarca mateixa sinó també del Bages i d’Osona– que paguen uns mòdics 30 euros a l’any. I per aquest preu, tenen l’entrada gratuïta en els concerts, excepte els festivals.

Des de JJMM de Moià es fa un concert mensual a l’Auditori de Sant Josep, excepte a l’estiu, s’organitza el Festival Internacional Francesc Viñas (anterior a la mateixa entitat, i que enguany celebrarà la 40a edició) i el Cicle de Joves Talents Maria Vilardell. També es promou el Moianès Sona, que vincula música i patrimoni en diferents llocs de la comarca, i el Festival a Granera. Sense oblidar la part de formació amb el Campus Musical del Moianès. Comptant només els concerts, l’any 2022 es van realitzar 42 activitats. Estar dins de JJMM és formar part d’un moviment internacional que ho facilita. Creat com a Jeunesses Musicales a Brussel·les l’any 1940, en plena Segona Guerra Mundial i amb les ganes de donar esperança als joves a través de la música, té presència arreu d’Europa i organitza concursos d’on surten nous talents. “Els premis, més que els diners, són les gires: per a músics acabats de formar, poder fer gires d’una vintena de concerts és excepcional, serveix de detonant de moltes carreres musicals”, diu Arola. Ells mateixos ho han vist a Moià: van veure de més joves figures com el mateix Albert Guinovart, com els germans Tomàs del Quartet Casals o com el pianista Daniel Ligorio, i ara van veient “una segona generació”, la dels deixebles d’aquests artistes que s’han convertit en figures indiscutibles.

El cas de Tempus Trio és un d’aquests: la relació que ja hi tenien ha fet que es convertissin en el primer grup resident de JJMM de Moià, una vinculació que s’ha establert per tres anys i que inclou concerts o activitats formatives. “Escollir el Triple concert de Beethoven ho vam fer conjuntament, ells van dir que els agradaria, però feia falta una bona orquestra. “Tots hi vam posar el coll i hem pogut complir el somni, sentirem a Moià un concert que difícilment es pot escoltar fora de Barcelona”.

Si una cosa lamenta Nona Arola és que havent-hi tot aquest entorn es perdés l’Escola Municipal de Música de Moià, que va ser víctima de la greu crisi econòmica que patia el seu ajuntament i va tancar l’any 2012. Va ser l’any en què per poc no es perd també el festival Viñas: l’edició de 2011 no es va arribar a fer, també perquè va fallar el suport institucional. Però tot això queda enrere. Aquest dissabte a Les Faixes, JJMM de Moià demostrarà que els 25 anys li proven bé.

La consolidació de Tempus Trio

La crítica l’ha descrit com una de les formacions de cambra més prometedores de la seva generació i arriben a les portes del seu cinquè aniversari en plena forma: recollint nous premis d’àmbit internacional i a la recta final del selectiu Màster de Música de Cambra, que han cursat a la Universitat Mozarteum de Salzburg. Tempus Trio, amb dos dels seus tres membres osonencs, actua dissabte a Moià, en qualitat d’artistes residents de Joventuts Musicals. I ho fan interpretant una de les grans obres de repertori per a trio, l’exigent Triple concert de Beethoven.

Tempus Trio ha començat aquest 2023 sumant dos nous guardons al seu currículum: un primer premi ex-aequo al concurs internacional Cità di Padova, a Itàlia; i un altre primer lloc al Concurs Internacional Petrichor, als EUA. La progressió que està experimentant la formació, però, no la marquen només els premis –n’han recollit mitja dotzena– sinó el màster que han estat cursant els últims tres anys a Salzburg, a les ordres de Cibrán Sierra, violinista del Cuarteto Quiroga –al setembre completaran l’audició final–. “Aquest màster ens marca un abans i un després”, admet Ferran Bardolet (violoncel), que juntament amb Maria Tió (violí) i Ricard Rovirosa (piano) completen la formació –els dos primers, osonencs–. Ara mateix el trio es marca com a objectiu “seguir creixent” i aprofundint en el seu repertori. En aquest sentit, no tanquen cap porta i exhibeixen versatilitat: tant es mouen a gust amb els grans compositors clàssics i romàntics, com s’ofereixen a col·laborar amb joves compositors actuals, com ja han anat fent en els seus últims concerts –el cap de setmana passat, per exemple, van estrenar una peça de Marc Migó a Madrid–. Un altre dels reptes, a mitjà termini, serà editar el seu primer CD.

De moment, per aquest cap de setmana afronten tot un repte musical: el Concert per a violí, violoncel i piano en Do Major de Beethoven, el popular Triple concert, una de les peces més emblemàtiques per aquesta formació. Ho faran acompanyats per la Camarata Penedès, amb la violinista Elena Rey de concertino. El concert tindrà lloc a l’Espai Cultural Les Faixes, a partir de les 6 de la tarda. L’endemà tocaran el mateix concert a Vilafranca del Penedès.

  • Compartir