• Compartir

’20 Feet from Stardom’

Ramon Solé
19 de gener de 2018

Tret que sigueu uns melòmans de nivell superexpert, el nom de Merry Clayton no us dirà gaire res. Però us asseguro que molts la teniu incrustada a la ment, i en un lloc d’honor. Clayton és la poderosa veu femenina que fa el duet amb Mick Jagger a la col·losal Gimme Shelter dels Stones; de fet, és ella qui aporta el dramatisme i la força que marquen la diferència i converteixen la cançó en clàssic. Els coristes són els protagonistes de 20 Feet from Stardom (A sis metres de la fama), documental de 2013 amb què el director Morgan Neville va voler fer justícia a unes figures absolutament fonamentals que viuen eternament a l’ombra de les grans estrelles per a qui treballen.

La cinta s’esplaia documentant el paper determinant de les veus coristes a l’hora de donar forma a la música popular al llarg de dècades, amb nombrosos exemples coneguts i testimonis de la talla de Bruce Springsteen, Stevie Wonder, Sting o el mateix Jagger oferint impressions i experiències. Alhora, es reivindica l’enorme qualitat d’aquests cantants anònims que moltes vegades han volgut fer el pas cap a un major reconeixement, han recorregut aquests sis metres que els separen del centre de l’escenari i han fracassat.

“Ser una estrella no té tant a veure amb cantar bé com com amb la capacitat per comunicar i seduir el públic.”

El principal ensenyament del documental és que aquesta distància, molt curta en el pla físic, és sideral en l’artístic: ser una estrella no té tant a veure amb cantar bé (que també) com, sobretot, amb intangibles com el carisma, capacitat per comunicar i seduir el públic, fortalesa per suportar pressions, etc.; per això la fama és a l’abast de tan poca gent i per això grandíssims cantants no han estat ni seran mai estrelles.

20 Feet from Stardom mostra un bon grapat de casos que han après aquesta lliçó en cru, a base de provar-ho i fracassar; històries fascinants d’artistes resignats a passar desapercebuts tota la seva carrera, ben a prop de la fama però sense poder acostar-s’hi. El documental explota amb encert aquesta matèria sensible per proporcionar a l’espectador moments memorables, molt punyents i emocionants.
La cinta, impecable tècnicament, va guanyar amb tot mereixement l’Oscar al millor documental el 2014. 20 Feet from Stardom es pot veure a la plataforma Netflix.

 

  • Compartir