• Compartir

125 anys de Pastorets al Centro de Manlleu i 10 anys de ‘La gran aventura de Lluquet i Rovelló’, a Torelló

23 de desembre de 2022

El Teatre Centre de Manlleu tornarà a posar en escena la representació nadalenca per excel·lència: els Pastorets. Seran tres sessions al Teatre Municipal del carrer del Pont, escenari al qual l’entitat va retornar l’any passat, després d’un llarg exili arran de les obres de remodelació de l’equipament. Les representacions d’aquest Nadal, però, prenen especial significació: es commemora el 125è aniversari dels Pastorets del Centro.

Justament, el Nadal de 1897, la Joventut Catòlica –embrió de l’actual Teatre Centre– va estrenar el seu nou teatre al carrer del Pont. I ho va fer amb la representació de Los Pastorets nous, de Joaquim Albanell, que va ser “molt celebrada”, recollien les cròniques de l’època.

Tot i que l’historiador Esteve Gaja i Molist explica que, d’ençà de la fundació de l’entitat, el 1877, a l’antic teatrí del Call de Ter ja s’hi havien fet representacions de Pastorets, és al teatre del carrer del Pont on aquest espectacle adquireix carta de naturalesa. Per això la data del 1897 és clau per entendre aquesta vinculació, “gairebé orgànica”, entre l’Associació Teatre Centre, el seu teatre del carrer del Pont i les tradicionals representacions de Pastorets, explica Emili Jané, soci i expresident de l’entitat.

Al llarg d’aquests 125 anys, les funcions de Pastorets s’han mantingut de forma gairebé ininterrompuda. En èpoques de decadència, les úniques representacions escèniques que es van mantenir van ser precisament els Pastorets; i quan després de la guerra, per imperatiu legal, el teatre es feia en castellà, “els Pastorets van mantenir viva la flama de la llengua i es van continuar fent en català”.

Tot i que els més coneguts són els de Josep Maria Folch i Torres –és la versió que es representa en l’actualitat–, a l’escenari del teatre del carrer del Pont s’hi han fet altres Pastorets, com La Flor de Nadal, de Francesc d’A. Picas; La redempció de l’esclau, d’Antoni Molins; Déu Infant, de Ramon Pàmies; La Rosa de Jericó, de Josep Duró, o L’Estel de Natzaret, de Ramon Pàmies, que comptava amb algunes escenes autòctones de Francesc d’Assís Pujol. Especialment recordades són les populars composicions musicals que el mestre Jaume Andreu va arranjar per als Pastorets manlleuencs, com el cor de dimonis, A Satanàs invicte, o les corrandes, que ja formen part de l’imaginari col·lectiu de la ciutat. També són rellevants les representacions del 1934, quan es va estrenar l’escena de l’Anunciació i, per primera vegada, hi apareixen papers femenins.

Després del parèntesi forçós de la Guerra Civil, el 1940 es reprenen les funcions de Pastorets, que es mantenen al calendari teatral manlleuenc fins al 1964, quan es trenca temporalment la tradició. No serà fins al 1970 quan es recuperaran de la mà d’una nova fornada de jovent, sota l’impuls de directors com Carles Molist o Antoni Anglada. Des de llavors, el Teatre Centre ha mantingut uns Pastorets que són “emblema cultural de la població” i que també han esdevingut “escola d’ofici i planter” d’actors i actrius que, des de les bambolines de la històrica sala, “han arribat a fer de la interpretació la seva professió”.
125 anys després d’aixecar-se el teló del teatre del carrer del Pont amb uns Pastorets, la popular representació nadalenca arriba a l’emblemàtica commemoració “en perfecte estat de salut”, assegura Jané.

La reformulació dels Pastorets a Torelló

Un escenari dins del mateix escenari i uns actors fent d’uns altres actors que interpreten els personatges que va crear Folch i Torres fa més d’un segle. És la proposta d’aquest any de La gran aventura de Lluquet i Rovelló, la versió dels Pastorets que el Nou 69 Teatre de Torelló coprodueix amb el Teatre Cirvianum i que aquest any celebra el desè aniversari. Ara fa deu anys, recorda David Ceballos, que està al capdavant de la producció juntament amb Ester Garcia, van apostar per trencar amb la versió clàssica i el primer que van fer va ser canviar el nom. Un nom que ha esdevingut una marca de la casa. L’espectacle es basa en el text original però “hi afegim i traiem escenes i també incorporem personatges amb nou text”, un text “molt actualitzat per al 2022, portem el de Folch i Torres als nostres temps”, diuen.


Alguns dels Pastorets de Torelló | Foto: Arnau Jaumira

“El que es diu sempre que els Pastorets són cada any el mateix, a Torelló és el contrari, és el mateix però alhora diferent”, asseguren. I d’aquí aquesta proposta d’aquest Nadal en què una una companyia de teatre ambulant, uns joglars anomenats els Arreplegats, són qui arriben a l’escenari del Cirvianum per explicar el conte per excel·lència de Nadal.

Una de les novetats d’aquest any és que per primer cop una noia –Marina Berrocal– interpretarà el personatge de Rovelló, un dels dos protagonistes. L’any passat ja es va fer aquesta aposta amb en Lluquet, que aquest any interpreta Roger Diego, el noi més jove, de 15 anys, que encarna aquest personatge a Torelló.

Com cada any, se’n faran cinc funcions, dues de les quals –el 28 i el 30 de desembre– en la versió XXL, en el marc del dia dels Innocents en què s’hi afegeixen gags per esparracar encara més la versió teatral.
El grup Nou 69 Teatre, fundat el 1969, representa els Pastorets des dels seus orígens, encara que ja se’n feien abans a Torelló. Després d’una aturada per la reforma del Cirvianum, el 1994 es van recuperar de forma ininterrompuda, excepte el 2020, a causa de la pandèmia.

  • Compartir